Nu kan du installera iOS 16 Beta (men gör det inte)

iOS 16

Apple har släppt den första publika beta-versionen av iOS 16. Det betyder att du redan idag kan prova alla nyheter i den kommande uppdatering – långt innan de flesta andra gör det.

Bland nyheterna i iOS 16 så hittar vi mycket större möjligheter att konfigurera utseendet efter tycke och smak, bland annat låsskärmen. Du kan lägga till widgets med kalenderuppgifter, väder, aktivitetsdata och mycket mer.

Apple släpper Lockdown Mode till iOS 16, iPadOS 16 & macOS 13

Andra nyheter med iOS 16 är att Messenger har bättre stöd för att redigera meddelanden och ångra skickade meddelanden, iCloud gör det enklare att dela fotografier, du kan logga in på webbsajten med Face ID och mycket mer. Stora nyheter alltså.

Och det kan vara mycket lockande att hoppa på tåget med iOS 16 redan idag. Det är ju en publik beta, så den är säker att använda, eller hur?

Fel, säger vi.

Det finns en chans att Apples första beta-version av iOS 16 fungerar riktigt bra på din mobiltelefon. Men risken är större att du får problem med krascher, att mobiltelefonen startar om sig och att batteriet dräneras mycket snabbare än normalt.

Den första beta-versionen är till för vågade entusiaster som har en extra mobiltelefon som de kan testa uppdateringen på – inte på den enhet man använder till vardags.

AirPods Max blir märkbart bättre med iOS 16

Vårt råd är att du undviker alla beta-versioner och väntar in vad man kallar en ”Release Candidate”. Det är en funktionsmässigt komplett version med bara mindre buggar och bland det sista som släpps inför den färdiga versionen.

Om du – trots allt – vill prova beta-versionen av iOS 16 så kan du göra det via sidan Apple Beta Software Program. Använd enheten du vill använda för att uppdatera till iOS 16, logga in på ditt Apple-konto och följ instruktionerna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.