Apple släpper Lockdown Mode till iOS 16, iPadOS 16 & macOS 13

apple lockdown mode ios16 2022

Apple introducerar ett nytt säkerhetsläge – Lockdown Mode – som ska skydda speciellt utsatta individer från dataläckor. Det nya läget kommer till iOS, iPadOS och macOS med en enda målsättning – att hindra känslig information från att läcka i riktade hackerattacker.

Bland annat vill man stoppa Pegasus, ett hackerverktyg från Israeliska företaget NSO Group och som används för att spionera på mängder av människor genom åren. Bland annat högt uppsatta politiker och företagsledare.


Pegasus och andra sofistikerade hackerverktyg har kunnat ta sig förbi säkerheten i Apples prylar med hjälp av säkerhetshål och brister. Och eftersom det alltid kommer att finnas problem som gör det möjligt för hackare att lura säkerheten oavsett vilken pryl det handlar om så introducerar Apple nya Lockdown Mode som ett svar.

Lockdown Mode begränsar en rad funktioner och tekniker från att användas på iPhones, iPads och Mac-datorer. Målet är att stoppa de mest riskbenägna områdena som hackare kan nyttja.

Det här gör säkerhetsläget i iOS, iPadOS och macOS

Apples tjänster

FaceTime-samtal från okända uppringare blockeras. Även inbjudningar från okända personer blockeras. Användaren måste själv har initierat kontakten först innan blockaden tas bort.

Meddelanden

I stort sett alla bilagor i Meddelanden blockeras. Undantag gäller för bilder. Förhandsvisningar av länkar stängs av.

USB-gränssnittet

Det inbyggda USB-gränssnittet stängs av helt när mobiltelefonen är låst. Det betyder att obehöriga inte kan ansluta mobiltelefonen till ett extraheringsverktyg och komma åt mjukvaran via en sladd.

Konfigurationsprofiler

Konfigurationsprofiler definierar inställningar för hur nätverk och konton används. Dessa blockeras helt från installation med säkerhetsläget. Dessutom blockeras administration via Mobile Device Management (MDM).

Delning av bildalbum

När säkerhetsläget är aktivt så stoppas all delning av bilder och inbjudningar till bilddelning blockeras helt.

Safari och WebKit

JIT-kompilering av JavaScript stängs av. Användaren kan välja att aktivera kompileringen på specifika webbsajter.

Lockdown Mode utvecklas med fler åtgärder i framtiden

Den första versionen av säkerhetsläget är begränsat till åtgärderna som du ser ovan. I framtiden lovar Apple dock att släppa uppdateringar till Lockdown Mode som utökar säkerheten ytterligare. Bland annat genom att stänga ner systemtjänster som inte är kritiska för att enheterna ska fungera korrekt.

Apple är så säker på att säkerhetsläget ska fungera att de utlovat en belöning på upp till två miljoner dollar till den som kan ta sig förbi säkerhetsläget och bevisa att ett hack utförts.

Via AndroidAuthority

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.