Netgear Orbi 960 stöder WiFi 6E och kostar 16 000 kronor

Minst prisvärda mesh-lösningen idag? Bevisa att vi har fel Netgear!

netgear orbi 960 white 2021

Netgear har släppt en ny flaggskeppsmodell i Orbi-serien. Orbi Quad-B och Mesh WiFi 6E RBKE960 har en prislapp kring 16 000 kronor (!) och har allt det senaste som Netgear har att erbjuda i en router.

Lästips: Skillnaden på WiFi 6E och WiFi 6 – här är allt som är viktigt

Mesh-routern är den första från Netgear med WiFi 6E och Quad-Band. Det betyder att du kan använda 2,4GHz, dubbla 5GHz och ett 6GHz-band för all trafik. Och det finns fyra förkonfigurerade nätverk direkt ur lådan.

Läs mer: Är Netgear Orbi AX6000 (RBK852) minst prisvärda mesh-lösningen 2020?

Netgear Orbi 960 har fyra förkonfigurerade nätverk

Med de fyra nätverken kan du enkelt separera dina olika nätverksprylar på ett smidigt och säkert vis. Exempelvis sätta alla dina IoT-enheter i ett nätverk, arbetsprylarna i ett och alla andra hemmaprylar i ett.

Netgear påstår att även om du inte har prylar som stöder WiFi 6E så kan Orbi Quad-B och Mesh WiFi 6E RBKE960 ge dig en rejält prestandaökning med upp till 30 procent (jämfört med tidigare Netgear-routrar).

netgear orbi 960 wifi6e 2021 black
Orbi 960 finns i en superläcker specialverison med svart utseende

Anledningen är en förbättrad antenndesign, MIMO 4×4-stöd till varje band samt AXE11000-klassningen.

Allt har tryckts in i en jämförelsevis liten konstruktion som, sin ringa storlek till trots, knappast är något litet att ha på skrivbordet.

Det är en komplex produkt och därför en utmaning att få in all teknologi i en liten formfaktor.

Ravindra Bhilave på Netgear.

Andra tekniska specifiktioner är att router-enheten har en förbättrad WAN-port (för anslutningen till ditt modem eller fiberkonverter) som klarar 10Gbps och en extra ethernetport som klarar 2.5Gbps. Satelliterna har ytterligare tre ethernetportar med lägre hastighet.

Läs mer: Netgear Orbi RBK852 är supersnabb & superdyr

Netgear Orbi 960 täcker upp till 835 kvadratmeter

Tillsammans ger tre enheter (router + två satelliter) en ungefärlig täckning på 835 kvadratmeter. Du kan lägga till ytterligare satelliter om du har extrema krav, men mot en lika extrem kostnad så klart.

De första enheterna väntas skeppas under slutet på oktober och du kan läsa mer om produkten på Netgears amerikanska webbsajt. I skrivande stund finns ingen information på Netgear.se, men vi räknar med att sajten uppdateras inom kort.

Styr din mesh-lösning från Netgear med mobilappen

För att styra din nya mesh-lösning använder du primärt en app i mobiltelefonen:

Våra tidigare upplevelser med Orbi-serien har varit att installationen är smidig och tar bara några minuter. Om Orbi 960 ger samma upplevelse så kommer du att vara igång med nätverket väldigt kort efter första uppackningen.

Appen hjälper dig att ställa in de viktigaste parametrarna, aktivera gästnätverket, kontrollera internethastigheten, se vilka appar och prylar som drar mest bandbredd och mycket mer. Helt klart en smidig och bra lösning!

Våra första tankar om Netgear Orbi 960

Netgear har rejält mycket att bevisa med nya och snabba Orbi 960.

Med sin prislapp måste mesh-lösningen leverera på precis varenda punkt, inte minst då det finns extremt få prylar som stöder WiFi 6E idag. Och när runtomkring-prylarna är ifatt tekniskt så är risken att Orbi 960 inte längre är det nyaste och hetaste för sina kronor.

Den här mesh-lösningen är designad för en snäv användarskara som har rejält med pengar, tycker om Netgear sen tidigare och har ett stort behov av den senaste tekniken. Om du har specifika krav och ett enormt utrymme som måste täckas med WiFi så kanske det här är en produkt för dig.

Vad den här mesh-lösningen INTE är, är att en vardaglig WiFi-produkt för normalhemmet som klarar sig lika väl med en mycket billigare och väletablerad WiFi 6-router, exempelvis Asus XT8 som kostar under 4 000 kronor idag.

Tycker ni på Netgear att vi har fel i vår bedömning? Utmana oss på Tekniksmart och få oss att ändra vår åsikt!

Specifikationer för Netgear Orbi 960

Netgear Orbi 960
Antal antenner12 st
Total täckning835 kvadratmeter
(med 3 enheter)
Beamforming / MIMOMU-MIMO med beamforming på 2.4GHz, 5GHz & 6GHz
Processor2.2GHz, fyrkärnig CPU
WiFi-hastighet2.4GHz: 1 200
5GHz (1): 2 400
5GHz (2): 2 400
6GHz: 4 800 Mbps
Ethernet-portar
(routern)
1 st 10Gbps WAN-port
1 st 2.5Gbps Ethernet-port
3 st Gigabit Ethernet-portar
Ethernet-portar
(satelliterna)
1 st 2.5Gbps Ethernet-port
3 st Gigabit Ethernet-portar
WPA3-stödJa
SäkerhetsprogramInbyggt i mjukvaran
NETGEAR Armor
GästnätverkJa, separat från huvudnätverken
Viktcirka 1 360 gram per enhet
Mått11in x 7.5in x 3.3in per enhet
28cm x 19cm x 8.4cm per enhet
Cirkapris1 500 USD
16 000 kronor (omräknat från USD, inkl moms)

Läs mer: 8 saker du måste veta om Asus ZenWiFi AX XT8 (en STOR varning)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.