Är Netgear Orbi AX6000 (RBK852) minst prisvärda mesh-lösningen 2020?

netgear orbi rbk852 2
© Netgear

Funderar du på att uppgradera ditt hemnätverk med en ny, snabb mesh-lösning för 2020? Då kanske du har kollat på Netgear Orbi AX6000 (RBK852) som ett alternativ. Det är en supersnabb, modern och funktionsrik lösning för hemmet – men knappast prisvärd för 99% av internetanvändarna.

Netgear Orbi AX6000 (RBK852) är onekligen en bra mesh-lösning för dig som vill ha det snabbaste som finns på marknaden idag. För alla andra, då finns betydligt bättre alternativ till så lite som halva kostnaden. RBK852 kostar extrema 9 200 kronor i svenska butiker. För det priset får du en router samt en satellit som utökar räckvidden.


Bland det positiva med RBK852 hittar vi en snabb WAN-port som klarar 2.5GbE, en trådlös hastighet som är mycket hög för både Wi-Fi 5 och nyare Wi-Fi 6, samt ett praktiskt webbgränssnitt för de många inställningar som mesh-lösningen erbjuder. Bland annat Netgear Armor som är en extra säkerhetslösning baserad på teknik från antivirusföretaget Bitdefender.

Vad du däremot inte får är stöd för Wi-Fi 6E som är på gång. En teknik för att skicka data över 6GHz-bandet istället för bara  2.4GHz och 5GHz som med Wi-Fi 6 och tidigare versioner. Inte heller stöd 160MHz-kanaler vilket begränsar bandbredden för de prylar som annars stöder det. Till och med Asus ZenWiFi AX (XT8) stöder 160MHz, och den mesh-produkten kostar så lite som 4 450 kronor enligt Prisjakt

asus zenwifi ax xt8 pack 2020 mesh
Asus ZenWiFi AX XT8

Andra negativa detaljer om RBK852 är att du inte kan styra SSID och dela på 2.4GHz samt 5GHz. Netgear Orbi väljer själv och du står helt i kylan utan kontroll. Inte heller erbjuds QoS-funktionalitet. För en produkt som kostar runt 9 200 kronor känns det verkligen som att Netgear har dragit på sig kompromissbyxorna, och det är lite förvånansvärt faktiskt. Inte minst då konkurrenterna har minst lika bra produkter till en lägre kostnad.

Förutom kostnaden för mesh-produkten så tillkommer en årlig kostnad för Netgear Armor om du vill använda det. Cirka 600 kronor kostar säkerhetsfunktionen. Därmed är vi uppe i nära 10 000 kronor första året om du vill ha allt som RBK852 erbjuder. I det fallet skulle vi hellre rekommendera att du köper en mesh-produkt som kostar halva priset och sen uppgraderar när Wi-Fi 6E släpps.

Med allt ovan sagt, om du vill ha något av det bästa och snabbaste som finns för Wi-Fi 6 idag så är Netgear Orbi RBK852 ett starkt val för den som har plånboken till det. Var bara medveten om bristerna och faktumet att enheterna är rejält synliga med sin storlek. Det här är inga små pjäser, vilket inte behöver vara negativt eftersom vi tycker de är riktigt snygga.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.