Netgear Orbi RBK852 är supersnabb & superdyr

netgear orbi rbk852 2
© Netgear

Netgear Orbi WiFi 6 System AX6000 (RBK852) är en meshprodukt med WiFi 6 och stöd för upp till 100 samtidiga enheter i nätverket. Det är också en produkt med skyhög prislapp.

  • Snabb och framtidssäker – men ruskigt dyr meshlösning
  • Stöd för WiFi 6 med upp till 12 stycken WiFi 6-strömmar
  • Kan väggmonteras om du har rätt väggfäste
  • Lästips: Nya Google WiFi är på gång

Vad är Orbi WiFi 6 System AX6000?

EgenskapRBK852
Processor2.2 GHz-processor
Tri-bandJa, AX6000
Strömmar12 stycken WiFi 6-strömmar
Ethernet8 stycken Gigabit Ethernet
Backhaul2.4 Gbps wireless backhaul
PlattformQualcomm Networking Pro 1200
MonteringValbar väggmontering med tillbehör
Cirkapris700 USD för router + satellit
netgear orbi rbk852 1

Netgear Orbi WiFi 6 System AX6000 (RBK852) är en meshprodukt som består av en router och en satellit. Tillsammans skapar de ett hemnätverk med stöd för nya och snabba WiFi 6 (802.11ax).

Tack vare stödet för WiFi 6 ska RBK852 klara upp till fyra gånger så hög nätverkskapacitet. Detta genom att behålla samma 4×4 backhaul från satellit till router som tidigare Orbi-modeller klarade, men med en ökad teoretisk länk på 2,5 Gbps (upp från 1,73 Gbps).

Med en router och en satellit ska RBK852 klara att täcka sex rum eller mer med WiFi. Enligt Netgear är maximala ytan som RBK852 klarar närmare 465 kvadratmeter, vilket lär täcka de flesta behov.

Netgear Orbi WiFi 6 System AX6000 har totalt åtta ethernet-portar för gigabit-anslutning. Fyra på routern och fyra på satelliten. På routern sitter även en ensam 2,5 Gbps WAN-port.

RBK852 klarar upp till 20 samtidiga strömmar och fler än 100 anslutna enheter.

Vad är viktigast att veta om Netgear RBK852?

Extremt få prylar kan nyttja WiFi 6

Visst är det roligt att framtidssäkra sitt hem med ny och häftig teknik. Men tänk på att WiFi 6 just nu knappt kan användas och du betalar ett överpris för alla produkter som stöder det.

Ett tips är att vänta lite om du kan och avvakta nya, billigare produkter i takt med att tekniken förbättras. Netgear Orbi-serien är rejält dyr från början, men RBK852 är helt klart onödigt högt prissatt för vad du får.

Glöm bra täckning på 465 kvadratmeter

Netgear säger att Orbi RBK852 kan täcka 5 000 kvadratfot, eller cirka 465 kvadratmeter. Vilket du helt enkelt kan glömma.

Den maximala täckningen är alltid en fantasisiffra som i princip inte går att uppnå. Inte med hygglig WiFi-signal i alla fall.

Tänk hälften av den siffran och fundera på om det är tillräckligt för dig. Vill du ha större täckning bör du köpa till minst en extra satellit, eller ännu hellre använda trådbundna accesspunkter.

Du kan styra din Orbi RBK852 med mobilen

netgear orbi android app 2019

Netgear har en Orbi-app för både Android och iOS. Med den kan du ställa in de viktigaste funktionerna i hemnätverket, uppdatera mjukvara och se vem som anslutit till ditt nät.

Du har föräldrakontroll, röststyrning, koll av internethastighet och trafikmätare att kolla om det behövs. Inte de mest avancerade funktionerna, men alla de tänkbart viktiga finns där.

Orbi-appen är kostnadsfri och du hittar den via:

Tänk på att du måste ha ett Netgear-konto för att använda Orbi-appen. Om det är avskräckande så bör du leta efter något annat meshnätverk från andra tillverkare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.