Läckte lösenorden när Twitch hackades? (2021)

twitch tv

Hacker-attacken mot Twitch som gjorde att en extrem mängd data läckte ut på internet har gjort många väldigt oroliga.

I attacken stals bland annat källkoden bakom Twitch, stora mängder information om utbetalningar till användare och annan information.

Läs mer: Skatteverket: Du måste skatta på donationer via Twitch och YouTube

Lösenorden på Twitch är säkra

Direkt efter att den första datan läckt ut så var det oklart om användarnas lösenord också komprometterats. Och nu har Twitch gått ut med ett extra meddelande om den saken.

Lösenorden på Twitch har inte exponerats.

Twitch

Twitch säger att lösenorden inte påverkats av hacker-attacken. Om de skulle ha stulits är sannolikheten stor att de ändå inte är användbara enligt tjänsten.

Anledningen är att lösenorden är hashade med bcrypt vilket betyder att de är oläsliga. Det finns alltid en risk att krypteringen knäcks, men Twitch säger sig vara säkra på att säkerheten är tillräcklig.

Läs mer: Dell UltraSharp 4K – webbkamera med 4K, AI och Windows Hello

Betalinformationen på Twitch är säker

En annan viktig detalj är betalinformationen som Twitch lagrar åt användarna.

Även här menar tjänsten att informationen är säker och att hacker-attacken inte påverkar datan överhuvudtaget.

Den exponerade datan består mestadels av dokument från Twitch källkodsrepository och ett urval användares utbetalningsdata.

Twitch

Förutom att varken inloggningsuppgifter eller betalinformation läckte så menar Twitch även att bara ett fåtal användare drabbades rent praktiskt av hacker-attacken.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.