Skatteverket: Du måste skatta på donationer via Twitch och YouTube

twitch game selection

Nu måste du skatta på donationer via Twitch och YouTube. Skatterättsnämnden har kommit fram till att donationer via videotjänster ska räknas som inkomst och därmed beskattas.


Det betyder att många kända svenska ansikten på Twitch och YouTube nu kan räkna med betydligt lägre nettovinst när dagarna nått sitt slut. Men inte alla — området är fortfarande en gråzon för många och mindre profiler med låg inkomst slipper redovisa till Skatteverket.

Tim Käll på Skatteverket säger till IDG att gränsen mellan hobby och näringsverksamhet är svårdefinierad. Reglerna är bara tydliga när det rör sig om större summor och är man osäker är det bäst att kontakta Skatteverket för att få klarhet i om man måste skatta eller inte.

Att man kan få behöva skatta är något som Skatterättsnämnden är väldigt tydliga med i sitt beslut. Detta eftersom ”betalningar som sker via donationsknappen ostridigt är en direkt följd” av videosändningarna” och därmed kommer man inte undan trots att alla donationer är frivilliga.


Lästips: Xbox One S är ett bättre val för dina gamla Xbox-spelNågra siffror på hur mycket som faktiskt doneras till svenska Twitch- och YouTube-kanaler finns inte enligt Tim Käll. Allt Skatteverket har koll på nu är den enda YouTube-profil som självmant rapporterade sina siffror till myndigheten för att få klarhet i vad som gäller.

Vad tycker du? Ska man behöva skatta sina inkomster via Twitch, YouTube och liknande videotjänster?