Google gör Gmail blir säkrare med nya varningsmeddelanden

google gmail logo

Google gör det säkrare att använda Gmail-appen till Android och i webbläsaren. Med den senaste uppdateringen får användarna en speciell varning om e-posttjänsten inte kan verifiera identiteten på avsändaren.


Om Gmail inte kan se att avsändaren är den som ett e-postmeddelande påstår ha skickat mailet visas en ikon med ett rött frågetecken vid sidan om avsändarens namn. Det gäller också när meddelanden har bifogade filer som kan vara farliga att öppna.

Google har också ändrat så att Gmail varnar användaren om klickar på länkar i e-postmeddelanden som går till webbsidor med potentiellt farligt innehåll. Exempelvis i nätfiskemail och liknande. Den här typen av varningar använder Google redan i webbläsaren till sina sökresultat men sprids nu även till Gmail.

varningsflagga-gmail-avsandare
Nämnvärt här är att Google är tydliga med att inte alla webbsajter som får den här varning är skadliga för användaren. Det ger dock en indikation om att något på den kan ha flaggats av Google vilket betyder att man måste vara extra försiktig.

Vi uppskattar den här typen av åtgärder från Googles sida och hoppas att Microsoft också tar sig i kragen och implementerar liknande säkerhet. Nätfiske är ett riktigt otyg som letar sig in i alla inkorgar förr eller senare, så det extra skyddet behövs.