Därför ska du välja ett headset med Bluetooth 4.1

bluetooth 41 logo

Bluetooth 4.1 bjuder på stora tekniska förbättringar och egenskaper som ska göra det mycket bekvämare för användarna jämfört med tidigare versioner. 

Uppdatering: Denna artikel skrevs först 2013 vid introduktionen av Bluetooth 4.1 och har nu uppdaterats med ytterligare information.

Det har inte hänt speciellt mycket med standarden sen Bluetooth 4.0 gjorde sitt intåg under 2010 och trots en fenomenal spridning inom teknikvärlden så har det varit förvånansvärt tyst från Bluetooth Special Interest Group som ser till att utveckla Bluetooth.

Bluetooth 4.1 medför dock en hel del nyheter och det kanske mest spännande är funktionen för automatisk nedkoppling av Bluetooth-anslutningar. Vad den gör är att notera när anslutna enheter inte längre har kontakt med varandra på grund av för stort avstånd och då stänger ner anslutningen för att spara på batterierna. När de är inom räckhåll så ansluts de automatiskt på nytt.

Detta betyder, åtminstone i teorin, att man skulle kunna ha Bluetooth igång under en hel dag utan att det påverkar batteriet i exempelvis telefonen eller headsetet nämnvärt. Utöver det kommer Bluetooth 4.1 även att bjuda på ökade överföringshastigheter och möjligheten att samla information från en mängd sensorer i olika enheter.


Lästips: 10 tips för att hitta det bästa bluetooth-headsetet


En glädjande nyhet är att alla befintliga kretsar för Bluetooth 4.0 kommer att kunna användas med den nya standarden då allt som behövs är en mjukvaruppdatering. Det faller alltså på respektive tillverkare att tillhandahålla den nya mjukvaran där det är möjligt för att Bluetooth 4.1 ska kunna användas – såvida det inte rör sig om en helt ny produkt som redan fått nya versionen vill säga.

Den som planerar att köpa ett headset framöver bör alltså kontrollera så det är enkelt att utföra mjukvaruppdateringar i framtiden. En tillverkare som är riktigt bra på detta är Jawbone som inte bara har ruskigt bra headset utan även är erkänt duktiga på att släppa nya mjukvaruversioner. Tillverkare av smartphones och surfplattor lär också uppdatera sina enheter framöver för Bluetooth 4.1.

3 utmärkta headset som stöder Bluetooth 4.1

Plantronics Voyager 5200/R

Ett professionellt headset med Bluetooth 4.1 och utmärkta funktioner. Lång batteritid, bra passform och en övergripande design som visar ett fantastiskt kvalitetsarbete från öronsnäcka till mikrofon och tillbaka. Bra underhåll från Plantronics med applikationer till Android och iOS samt regelbundna uppdateringar till mjukvaran i headsetet.

Jabra Steel

Tuffingen för utomhusarbetaren som kräver det där lilla extra från sitt trådlösa headset. Designad för att sitta på plats hela dagarna utan risk för att headsetet tappas och med lång garanti hos Jabra på 5 år är det här en framtidssäker produkt. Fungerar lika bra för byggarbetaren som kontorsarbetaren — Jabra Steel levererar oavsett vad du gör.

Plantronics Explorer 500

Det kanske snyggaste headsetet i listan med sin stilrena design och rena linjer. Har extrem standbytid på sex månader i viloläget, fungerar med röststyrning av Cortana, Siri och Google Now samt har HD Voice-ljud hos de mobiloperatörer som stöder detta. En pärla till headset för några hundralappar och väl värda varje krona.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.