Jawbone faller mot ett hemskt öde — kan Intel rädda från konkurs?

featured jawbone era 2014

Tillverkaren Jawbone kan ha stora problem efter att ha missat en betalning till en lånegivare. Om uppgifterna stämmer kan det betyda att företaget dränerats på pengar och kunderna ska börja bli oroliga över dess framtid.


Det här är inte första gången vi hört uppgifter om att Jawbone ligger dåligt till ekonomiskt. Källor nära Jawbone har notoriskt nekat att företaget har problem men informationen kan inte längre ignoreras. Tidigare har det pratats om att Jawbone försöker sälja sig själv och det bidrar ytterligare till oron.

Med miljontals kunder världen över är Jawbone värd att räddas då det kan betyda fortsatt underhåll av de produkter som köpts. Utan Jawbone finns inga möjligheter till uppdateringar av mjukvara och buggar som hittar kan snabbt bli ett problem när ingen finns där och fixar dem.

Risken med ett uppköp av Jawbone är att företaget helt slukas av köparen och splittras vilket också kan betyda slutet för alla former av kundvård. Det scenariot är knappast troligt men ändå realistiskt. Vi har sett det tidigare och lär se det igen i framtiden.

Intel Logo


Intel bör köpa Jawbone — för bådas skull

En tänkbar köpare är Intel som är i desperat behov av bra mjukvara likt den som Jawbone har. Världens största kretstillverkare skapar utmärkt hårdvara men har inte lärt sig hur man gör bar mjukvara — och här kan Jawbone komma in i bilden som en räddare i nöden.

Intel har länge varit drabbade av en förbannelse som binder dem till PC-marknaden och det börjar sätta tunga spår i företaget. Tidigare i år meddelade företagets VD Brian Krzanich att 12 000 anställda sägs upp när företagets fokus på marknaden ändras och de är inte klara där.

Kan ett uppköp av Jawbone hjälpa? Troligtvis i längden men inte kortsiktigt. Intel måste bredda sitt intresse för att nå ut till fler marknader, eller tappa mark som leder till fler uppsägningar. Vi vet att Intel visat intresse för smarta tillbehör på kroppen och drönare men det krävs mer än så.


Lästips: 10 tips för att hitta det bästa bluetooth-headsetet


Än så länge har Intel råd

Trots att Intel är hårt ansatt idag så drar företaget in närmare 1,3 miljarder dollar varje kvartal i ren vinst. En bra bit efter Apple som i sin senaste rapport visade en vinst på extrema 7,8 miljarder dollar men fullt tillräckligt för att skopa upp Jawbone för några hundra miljoner dollar.

Frågan är om Intel är villiga att ta steget efter misslyckandet med Basis Peak som fick återkallas. Den handledsburna aktivitetsmätaren kunde i vissa fall ge användaren lättare brännskador vilket tvingade Intel att ta tillbaka alla enheter från marknaden.

Intel behöver Jawbone och Jawbone behöver Intel. Vi skulle inte bli förvånade om en sammanslagning kommer senare i år — eller kanske är det Apple som köper tillverkaren? Mindre troligt, men inte otänkbart. Vad tror ni om Jawbones framtida öde?