Mozilla Firefox 95 släppt för macOS – stora prestandaförbättringar

Bättre prestanda och ökad säkerhet med Apples datorer

Mozilla Firefox Brand Logo

Mozilla Firefox 95 för macOS har släppts. Den nya versionen har flera stora förbättringar som ökar prestandan och gör det säkrare att surfa på internet.

Den största nyheten är att Firefox 95 har stöd för RLBox som är en ny teknik för att blockera skadliga tredjepartsbibliotek. Det gör att kod från andra utvecklaren än Mozilla enklare kan stoppas från att köra i webbläsaren.

Läs mer: Mozilla Firefox på Microsoft Store – här laddar du ner webbläsaren

Nästa stora nyhet är att Firefox 95 använder betydligt mindre processorkraft vid generell surf på Mac-datorer. Energiförbrukningen har dessutom minskat vid avkodning av videor i macOS.

Det betyder att värmeutveckligen minskar och batteriet i Macbook-datorer förhoppningsvis håller lite längre.

De två sista nyheterna är att Firefox har utökat skydd för hackerattacker som nyttjar sårbarheter som Spectre, samt att knappen för PiP-visning av videor har flyttats till andra sidan av videon.

Läs mer: Firefox tappar användare – förlorat 46 miljoner på tre år

Mozilla har även fixat en mängd buggar och problem. Bland annat har utvecklarna fixat minnesläckor, förbättrat sidladdning i vissa situationer med förkompilering av JavaScript och snabbare uppstart i macOS.

Firefox 95 installerar du direkt från Mozillas officiella webbsajt eller App Store. Har du redan Firefox uppdateras webbläsaren automatiskt när versionen är redo.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.