Firefox tappar användare – förlorat 46 miljoner på tre år

Mozilla Firefox Brand Logo

En av de populäraste webbläsarna på marknaden fullkomligt blöder användare. Firefox tappar stort och har nu färre än 200 miljoner användare globalt.

Den siffran kan jämföras med 244 miljoner användare i slutet på 2018. Firefox har alltså tappar runt 20 procent på bara tre år.

Läs mer: Mozilla Firefox får två stora förbättringar för macOS

Det är inte klarlagt exakt varför Firefox tappat så stort. Spekulativt kan det vara bristen på uppdateringar som ökar prestandan som drivit bort användarna.

Gränssnittet fick dessutom en ordentlig omarbetning med Firefox 89, och den fick många användare att vända Firefox och Mozilla ryggen.

En annan anledning kan vara att Google Chrome är standardwebbläsaren på de flesta Android-telefonerna idag. Och här är det svårt för Firefox att få ett bra fotfäste.

Väldigt svårt faktiskt, för Firefox har bara en marknadsandel på försvinnande låga tre procent över desktop, mobil och konsol. Jämfört med Google Chrome som har hela 65 procent.

Tre procent kan jämföras med 30 procent som Firefox hade 2008. På den tiden var det fortfarande Internet Explorer som dominerade scenen, men så är det givetvis inte längre.

Läs mer: Mozilla Firefox skyddar din mejladress med ny säkerhetsfunktion – skapa temporära mejladresser

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.