Mozilla Firefox skyddar din mejladress med ny säkerhetsfunktion – skapa temporära mejladresser

Mozilla Firefox Brand Logo

Webbläsaren Firefox har fått en ny funktion med vilken du kan generera temporära mejladresser. Funktionen är experimentiell just nu och fås med ett speciellt tillägg från Mozilla.

Den nya funktionen gör det lättare för säkerhetsmedvetna att skapa temporära mejladresser som hjälper att skydda deras riktiga mejladresser från nätfiske och annat otyg.

Det hela fungerar som så att användaren – med tillägget installerat i Firefox – besöker en sida med ett mejlformulär. Där klickar man på en speciell mejlknapp kallad ”Private Relay”.

Firefox genererar en ny mejladress som automatiskt fylls i formuläret. När du sedan får mejl till den temporära adressen skickas detta till din vanliga, skyddade mejladress.

Tillägget som behövs till Firefox för funktionen ingår just nu i ett mycket begränsat test till ett fåtal personer.

Lästips: Mozilla: Uppdatera Firefox omedelbart – hackare kommer åt din dator!

Om du vill vara med och testa kan du gå till relay.firefox.com och hålla ett öga där. När Mozilla är redo att bredda testet kommer du att få chansen att anmäla intresse där.

Enligt webbsajten ZDNet planerar Mozilla att lansera funktionen till den breda massan senare under 2020.

Nya säkerhetsfunktionen i Firefox är inte en lösning på nätfiskemejl och annan skräppost. Det är dock ett steg på vägen mot stärkt integritet och är ett litet skydd för de som vill ha det. Vi saknar en del detaljer kring funktionen idag, som hur länge mejladressen är aktiva och så.

När en lansering närmar sig kommer vi att återkomma till ämnet med en uppdaterad artikel (eller helt ny).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.