Mobilen med bäst kamera 2021 är Google Pixel 5a

MKBHD visar i sitt årliga kameratest att Pixel-serien fortsätter regera

google pixel 5a 5g 2021

Om du vill ha en riktigt bra kameramobil så kanske du har sneglat på superdyra iPhone 13 Pro. Men du kan få ännu bättre bilder för en betydligt lägre prislapp. YouTubern MKBHD har testa kameramobiler och vinnaren är något oväntad.

MKBHD heter egentligen Marques Keith Brownlee och är en av YouTubes största videoskapare om teknik. Han har en även en populär webbsajt och en omtyckt podcast där han och vänner går igenom ny, spännande teknik och mycket mer.


Läs mer: Smartklocka från Google kan släppas 2022 – har Tensor-teknik från Pixel-serien

I sitt årliga test av kameramobiler utför MKBHD ett blindtest där deltagarna initialt inte får veta vilka mobiltelefoner som har tagit vilka fotografier. Och det gör att de får subjektivt testresultat som inte påverkas av förkunskap om mobilerna.

Kan du gissa vilken mobiltelefon som – åtminstone enligt blindtestet – har marknadens bästa kamera? Om du gissar iPhone 13 Pro så har du fel och inte heller iPhone 13 Pro Max tog hem vinsten det här året. Istället är det Google Pixel 5a som tog förstaplatsen.

Öven Pixel 6 Pro blev slagen i kameratestet

Det betyder att även den dyrare syskonmobilen Pixel 6 Pro fick se sig slagen på fingrarna. Anledningen till att Googles budgetmobil tog hem vinsten? Sannolikt inte kamerorna. Snarare är det Googles utmärkta algoritmer kring bildbearbetning som är en stor anledning.

Google har erkänt en av marknadens absolut bästa mjukvaror när det gäller bildredigering och AI-bearbetning. Något som företagets mobiltelefoner har utmärkt sig med år efter år. Även om det inte gjort något större väsen av sig på den svenska marknaden; Pixel-serien är nämligen inte officiellt släppt i Sverige.

Det finns butiker som gråimporterar Pixel-serien, men det betyder normalt ett skyhögt pris som ofta inte är värt det. Du kan få ner kostnaden genom att köpa från exempelvis Tyskland utan att det blir en importkostnad. 

Läs mer: Varningen: Pixel 5a överhettas när kamera-appen spelar in video i 4K & 1080p

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.