Varningen: Pixel 5a överhettas när kamera-appen spelar in video i 4K & 1080p

google pixel 5a 5g 2021

Användare av Google Pixel 5a rapporterar att mobiltelefonen överhettas när de spelar in högupplöst video.

Det handlar om ett antal användare som spelar in videor i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund (fps). De upplevera att mobiltelefonen snabbt blir varm och ger ett felmeddelande.

Läs mer: Här är Googles nya Pixel 6 och Pixel 6 Pro

Felmeddelandet säger följande: ”Device is too hot. Close Camera until device cools off”.

Det betyder kort att den interna temperatursensorn indikerat att värmen är för hög på grund av den intensiva bearbetningen av högupplöst data som sker när 4K-inspelning sker.

Det enda sättet att lösa problemet är att stänga av kamera-appen och vänta tills temperaturen gått ner igen.

Enligt minst en användare ska dennes Pixel 5a ha nått 70 grader vid inspelning av 4K-video i 60fps. Inspelningen gjordes i ett ventilerat rum som kylts med aircondition.

Flera användare rapporterar även att de fått samma felmeddelande när de ställt in videoinspelningen på 4K/30fps och 1080/30fps.

Det är inte ovanligt att temperaturen stiger kraftigt när du spelar in högupplöst video, speciellt i 4K/60fps eller högre. Men det borde inte ske i 1080p med 30 bilder per sekund. Det är för lågt för att värmen ska (i normalfallet) bli så farligt hög att telefonen varnar.

Läs mer: Google Pixel 6 och Pixel 6 Pro saknar strömadapter i lådan

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.