Microsoft stoppar all försäljning i Ryssland

Pausar även alla sina tjänster och Xbox-serien i landet

microsoft windows logo surface unsplash ashkan forouzani
Ashkan Forouzani, Unsplash

Microsoft meddelar att all försäljning i Ryssland stoppas på grund av den rådande konflikten med Ukraina.

I ett uttalande säger Microsofts VD Brad Smith att företaget är förfärade och arga, och att de fördömer den obefogade, oprovocerade och olagliga invasionen i Ukraina.

Läs mer: Installera Windows 11 trots begränsningar med gratisverktyget Rufus

Microsoft säger att deras huvudsakliga mål i Ukraina just nu är att säkra cybersäkerheten i landet. Samtidigt vill företaget bidra med teknologi och finansiellt stöd privatpersoner och organisationer.

Du kan läsa mer om vilka åtgärder som Microsoft har gjort och planerar att göra för cybersäkerheten i Ukraina här.

Microsoft är långt ifrån ensam om att stoppa försäljning och pausa sina tjänster i Ryssland. Andra aktörer som Twitter, Snapchat, TikTok och YouTube har begränsat eller helt blockerat ryska användare.

Meta (tidigare Facebook) har både stoppat alla ryska annonsörer från att köpa reklam i företagets tjänster, och blivit blockerat av Ryssland i landet.

Läs mer: Är det värt att uppgradera till Windows 11? (Här är svaret)

Microsofts beslut om Ryssland betyder att nya användare och företag i landet inte kommer åt tjänster, appar, spel och mycket mer som Redmond-företaget tillhandahåller.

Det exakta effekten av blockaden återstår att se och vi vet inte hur länge Microsoft planerar att hindra ryska användare. Mer information följer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.