Är det värt att uppgradera till Windows 11? (Här är svaret)

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Både ja och nej. Svaret går inte att göra kort eftersom det helt beror på hur du använder din dator. Men för de absolut flesta som inte har specifika krav så är svaret ändå ja. Det är värt att uppgradera till Windows 11 (i längden).

Vi vill börja med att du absolut inte måste uppgradera till Windows 11 om du inte vill. Microsoft uppdaterar Windows 10 fram till oktober 2025, så din dator får säkerhets- och buggfixar under flera år.

När du väljer att uppgradera till Windows 11 (och redan har Windows 10 på datorn) så är det dessutom helt kostnadsfritt. Gratis. Kostar inte en enda krona. Microsoft erbjuder Windows 11 till alla som redan har Windows 10 för att locka dem att uppgradera, precis som från Windows 7/8.1 till Windows 10.

Frågan är då – vilka anledningar finns idag till att uppgradera från Windows 10 till Windows 11? Här under finner du några av våra favoriter.

Windows 11 laptop
Windows, Unsplash

Du kan köra Android-appar i Windows 11

Grunden till stöd för Android-appar finns redan idag, och inom en överskådlig framtid så kan du installera och köra mängder av Android-appar direkt i Windows 11. Apparna finns i Microsoft Store och tillhandahålls rent tekniskt av Amazon Appstore.

Bättre stöd för virtuella skrivbord

Visste du att Windows 11 stöder flera skrivbord som du kan växla mellan sömlöst? Du kan ha alla dina privata saker på ett skrivbord och alla företagsrelaterade saker på ett annat. Du växlar mellan dem med ett tangenttryck. Supersmidigt!

Optimeringar för gaming

Windows 11 är optimerad för att leverera den bästa upplevelsen när du spelar. Operativsystemet har stöd för DirectX 12 Ultimate, Auto HDR och DirectStorage. Integrationen mellan Windows 11 och Xbox har också blivit betydligt bättre.

Bättre stöd för pekskärmar och styluspennor

Om du använder en tablet med Windows så är Windows 11 ett måste. Gränssnittet har anpassats för fingeranvändning och har äntligen stöd för geststyrning. Windows 11 har även haptisk återkoppling med styluspenna, röststyrning och bättre ritfunktioner.

Stöd för widgets i startmenyn

Okej, kanske inte det hetaste någonsin, men det finns widgets som är bättre designade än tidigare, med tätare integration i operativsystemet och som använder AI för att styra innehållet på ett optimerat sätt.

Snap Layouts gör det enklare att arrangera fönster

Snap Layouts är en ny funktion för att arrangera fönster i Windows 11. Dra ett fönster till kanten på skärmen och den ”snäpper på plats” automatiskt. Du kan även gruppera fönster och spara förinställda fönsterlayouter.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.