Måste man uppgradera till Windows 11? (Här är svaret)

calendar office work windows11 computer unsplash windows
Foto: @windows, Unsplash

Det korta svaret är: Nej, du måste inte uppgradera till Windows 11. Faktum är att du kommer att klara dig i många år med Windows 10. Microsoft lovar att uppdatera sitt gamla operativsystem under en längre period.

Det längre svaret däremot är att du kanske inte behöver uppgradera idag, men i framtiden tvingas du att skaffa Windows 11 oavsett. Anledningen är att Microsoft bara släpper uppdateringar till Windows 10 under en begränsad tid.

Lästips: När kommer Windows 11? (Här är svaret)

Fram till oktober 2025 kommer Windows 10 att få uppdateringar. Det betyder främst säkerhetsfixar, buggfixar och generella optimeringar. Du kan inte räkna med att Windows 10 får nya funktioner och annat roligt efter att Windows 11 släppts.

Efter oktober 2025 slutar Microsoft uppdatera Windows 10. Det betyder att operativsystemet kan ha säkerhetshål som nyttjas aktivt av hackare – men det finns ingen som tätar hålen! Därför bör du – i god tid – uppgradera till Windows 11 när datumet närmar sig.

Om du har oturen att ha en dator som inte är kompatibel med Windows 11 (trots att den använder Windows 10 idag) så blir det snabbt lite knepigt. Då måste du antingen försöka forcera en installation genom en manuell installation eller köpa en ny dator i absolut värsta fall. Men lugn, det är lång tid kvar.

Det går att minimera riskerna genom att ha ett bra säkerhetsprogram på datorn (antivirus och brandvägg), använda uppdaterad mjukvara (exempelvis webbläsaren) och vara uppmärksam på riskerna när du använder internet. Men säkerhetshål är fortfarande säkerhetshål. Vi rekommenderar att du uppgraderar snarast möjligt till Windows 11 eller åtminstone inom det kommande året.

På Microsofts officiella nedladdningssida för Windows 11 hittar du all hjälp du behöver för att snabbt komma igång med installationen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.