När kommer Windows 11? (Här är svaret)

Windows 11 laptop
Windows, Unsplash

Windows 11 är officiellt släppt. Den 5 oktober 2021 släpptes operativsystemet av Microsoft efter en längre testperiod. Den första versionen att släppas var 22000.194 och Microsoft har släppt flera så kallade ”comulative updates” sedan dess.

Alla med en nyare dator som klarar Windows 10 kan rent teoretiskt installera Windows 11 idag (gratis!), men det finns några tekniska hinder längs vägen. Även om Windows 11 är släppt så har utrullningen skett mycket långsamt och försiktigt.

Läs mer: Måste man uppgradera till Windows 11? (Här är svaret)

Om du har en kompatibel dator med Windows 10 så får du uppgraderingen med Windows 11 helt kostnadsfritt. Den dyker upp via Windows Update likt alla andra uppdateringar och installationsprocessen är enkel. Följ instruktionerna på skärmen och glöm inte att säkerhetskopiera alla dina viktiga filer.

Har du inte redan fått Windows 11 via Windows Update så kan du köra Windows 11 Installation Assistant. Det är ett litet gratisverktyg från Microsoft som kontrollerar om datorn är kompatibel och laddar ner alla installationsfiler till hårddisken. Windows 11 installeras lika enkelt den vägen.

En sista utväg är att skapa en installations-USB med alla filer och manuellt installera Windows 11.

Microsofts officiella nedladdningssida för Windows 11 hittar du all hjälp du behöver för att snabbt komma igång med installationen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.