Macbook Air: 30 % högre ljusstyrka på skärmen med Windows 10

apple macbook air 2020

Har du köpt nya Macbook Air kanske du har funderat på att köra Windows 10 på den. Om du gör det får du en skärm som är upp till 30 procent ljusstarkare än med macOS.

Det är webbsajten Notebookcheck som rapporterar att Macbook Air kan pressa upp ljusstyrkan på skärmen betydligt högre med Windows 10 än om den kör macOS.

När webbsajten mätte ljusstyrken inför ett test av datorns batteri noterade de en kraftig skillnad på hela 30 procent. Och även att Windows 10 har marginellt sämre färghantering än macOS.

Den stora frågan för många är då – varför är skärmen så ljussvag med macOS?

Det finns inget officiellt svar från Apple. En tänkbar anledning är att företaget vill skapa en större klyfta mellan Macbook Air och den dyrare Macbook Pro-serien.

En annan tänkbar anledning är att skärmarna rent tekniskt är kapabla till högre ljusstyrka än vad macOS tillåter, men att operativsystemet begränsar med mjukvara på grund av skillnader i skärmpanelerna.

Lästips: iPad Pro och Magic Keyboard väger mer än en Macbook Air

Slutligen finns en tänkbar anledning att Apple begränsar ljusstyrkan för att säkra korrekt återgivning av färger.

Tills Apple har en officiell kommentar kring det hela så lär vi bara få gissa.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.