Så hittar du en drönare med bäst kamera

Att fotografera med en drönare är både roligt och utmanande. Det är ett roligt sätt att upptäcka nya platser när du reser eller för att se din hemmamiljö från ett annat perspektiv.

I den här artikeln guidar vi dig igenom hur du ska gå tillväga för att hitta en drönare med bäst kamera som passar dina behov samt tips på hur du får till de bästa fotografierna när du använder en drönare.

Hur du väljer rätt drönare för fotografering

Det är inte alltid helt enkelt att välja rätt drönare då det helt beror på de förväntningar du har på fotokvalite och till vad du ska använda fotografierna till.

Är du ute efter att filma snygga scener så är kvaliteten på kameran extra viktig. Då ska du leta efter en drönare som har en kamera som kan filma i 4K-upplösning, HDR och har en justerbar bländare.

Är du mer utav en hobbyanvändare som endast är ute efter att ta lite enklare bilder behöver inte kvaliteten på kameran vara riktigt lika hög vilket gör att du också kan gå ner i budget något. Däremot kan det vara värt att inte gå alltför lågt i kvalitet då en drönare med kamera ändå är relativt dyrt. När du väl har börjat kanske du får upp passionen för denna typ av kreativa fotografering och då kommer du snabbt att ångra att du spenderar pengar på en dålig kamera.

Ett tips är att alltid lägga dig på en så pass hög nivå att drönaren inte kan kallas för en leksak. Då kommer du att kunna få till riktigt snygga bilder. Se till att läsa en guide över de drönare med kamera som är bäst i test.

5 tips för att ta coola bilder med drönare

  1. Ha koll på de regler som gäller. Innan du börjar använda en drönare för fotografering är det viktigt att du har koll på de regler som gäller för användningen av drönare. Det finns regler både vad gäller vart du får flyga och hur du ska behandla din drönare. Hos Transportstyrelsen hittar du alla regler för att flyg drönare.
  2. Planera din fotografering med en kart-app. Att använda satellitfunktionen i till exempel Google Maps är ett bra sätt att hitta inspiration till de bilder du vill ha.
  3. Fotografera med långa slutartider. Eftersom att kameran i en drönare hålls stabil av själva drönarkroppen har du här ett bra tillfälle att fotografera med lång slutartid utan att få suddiga bilder.
  4. Använd dig av höjden! Vid vanlig fotografering har du aldrig friheten att experimentera med olika höjder. Testa dig fram och se att olika höjdnivåer kan ha stor effekt på den bild du tar.
  5. Fånga vackra ensamma vägar. Världen är fylld med vackra ödsliga vägar som slingrar sig genom orörd natur. För att börja experimentera med din drönare är dessa vägar ett bra första motiv då de är tydliga mot sin bakgrund och skapar ett fint naturligt mönster i din bild.
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.