Ljudproblem med AirPods Pro 2 och Pixel 6 / Pixel 7

Pixel 7

AirPods Pro 2 är i grunden helt vanliga bluetooth-hörlurar som kan användas med i princip vilken mobiltelefon, surfplatta eller bluetooth-kompatibel dator som helst. Du får bästa kvalitet och funktionalitet med Apples prylar, men även Pixel-telefonerna fungerar exempelvis.

Som med allt annat så kan det dock bli lite problematiskt ibland, och med just AirPods Pro 2 och Pixel-telefonerna så finns just nu en utmaning som ställer till det rejält för användarna. Så pass att hörlurarna temporärt kan vara oanvändbara för en del.

Tacksamt nog vet vi vad problemet är och vilken lösning som bäst hjälper – både med Pixel-telefonerna och andra Android-telefoner om du skulle stöta på samma problematik med mobiltelefoner från exempelvis Samsung, Huawei eller Xiaomi.

Lästips: Nya problem med AirPods Pro 2 – ljud som driftar & tappad synkronisering

AirPods Pro 2
AirPods Pro 2 är grymma hörlurar, men just nu bristfälliga med Pixel-serien. Foto: Apple

Det här är problemet med AirPods Pro 2 och Pixel-telefonerna

Du som drabbas upplever det som att AirPods-lurarna är fortsatt anslutna till mobiltelefonen, men att uppspelningen inte fungerar korrekt.

Mer specifikt så kan drabbade spela ljud i 90 sekunder och därefter dör ljudet helt. För att få igång ljudet är enda lösningen att stänga av hörlurarna och återansluta dem.

Ljudet spelar då i 90 sekunder till och dör igen, och igen.

Problemet återupprepas utan någon tydlig lösning för användaren. Tacksamt nog vet vi vad som händer och hur du åtminstone temporärt kan fixa det.

Därför slutar ljudet i AirPods Pro 2 att fungera

Det är en bugg som rör överföringen av ljud mellan hörlurarna och mobiltelefonen som ställer till det, mer specifikt en bluetooth-teknik kallad ”A2DP hardware offload”.

Vad tekniken ”A2DP hardware offload” gör är att avlasta hörlurarnas ljudprocessor vid överföringen från mobiltelefonen till hörlurarna, och tvärtom.

Det handlar om djupare hantering av komprimering och ljudkvalitet på en nivå som du, slutanvändaren, aldrig behöver tänka på i normalfallet.

När avlastningen fallerar så kan man upplevera överföringsproblem mellan enheterna, sämre ljudkvalitet och annat otrevligt. Och det är det som händer här. Hårdvaruavlastningen fungerar inte på rätt sätt. Exakt hur är inte klarlagt.

Pixel 7 A2DP settings

Så fixar du problemet med AirPods Pro 2 (temporärt)

Det går att lösa problemet innan Google eller Apple har en officiell lösning på plats. Det är dock en högst temporär lösning som tyvärr försämrar ljudkvaliteten.

Vad du kan göra är att helt stänga av ”A2DP hardware offload”.

Hörlurarna fortsätter att fungera, men mindre effektivt. Du får åtminstone ljud i dina dyrköpta lurar.

Så här fixar du problemet idag

Första steget – aktivera Developer Mode / Utvecklarläget

  1. Öppna inställningarna på din Android-telefon
  2. Gå till Om-sidan
  3. Leta upp Build-numret
  4. Tryck snabbt på numret minst sju gånger

Voila! Du är nu en ”utvecklare” enligt mobiltelefonen. Första steget är klart.

Andra steget – stäng av ”A2DP hardware offload”

  1. Öppna inställningarna på din Android-telefon
  2. Navigera till den nya utvecklarsidan som syns
  3. Gå ner till ”Disable Bluetooth A2DP hardware offload” eller motsvarande på svenska
  4. Slå av inställningen

Färdigt. Du bör kunna använda hörlurarna precis som tidigare, men tänk på att ljudkvaliteten sannolikt är märkbart försämrad tills du aktiverar avlastningen igen.

Den officiella lösningen

Just nu finns ingen officiell lösning. Vi vet inte om det är Apple eller Google som måste göra en uppdatering eller fix från sin sida.

Om det är Google så kan vi räkna med att Android uppdateras med en buggfix, men är det Apple är sannolikheten betydligt lägre. Det finns inget bra incitament för Cupertino-företaget att förbättrat stödet för Android-användarna.

Just nu finns bara möjligheten att vänta och se vad som händer. Artikeln uppdateras i takt med att vi får mer information om buggen.

Via Reddit och 9to5google

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.