Krita 5 är släppt – ladda ner ritprogrammet här (gratis)

krita illustration 5 2021

Ritprogrammet Krita har uppdateras till version 5.0. Den nya versionen har fått många stora förbättringar som gör livet lite bättre för användarna. Bland annat har prestandan förbättrats och de många funktionerna blivit fler.

Krita är ett gratisprogram baserad på öppen källkod. Det betyder att vem som helst får ladda ner och använda programmet helt kostnadsfritt, och att koden som används till Krita får återanvändas av andra utvecklare.

Läs mer: Gratis bildredigeraren Paint.net har uppdaterats – kör bättre på datorn

Största nyheterna med Krita 5.0

  • Krita har fått en storyboard-redigerare
  • Systemet för animeringar har omarbetats
  • Den underliggande motorn för borstar är optimerad
  • Övertoningar (gradients) har förbättrats
  • Hela systemet för hantering av taggar, borstar, övertoningar och paletter har omarbetats från grunden
  • Inbyggd skärminspelare för att spela in när du ritar

Förutom allt ovan så har Krita 5.0 fått en hel rad buggfixar, optimeringar och justeringar som gör programmet smidigare att arbeta med.

Hela programmet är dessutom bättre optimerat för bättre prestanda med lägre minnesåtgång. Du får alltså bättre flyt i programmet än tidigare utan att programmet behöver lika mycket datorresurser som tidigare.

Läs mer: DuckDuckGo släpper webbläsare för macOS – maxat integritetsskydd

Ladda ner Krita 5.0 (helt gratis)

Krita finns till Windows, macOS och Linux. Du hittar alla nedladdningar på den officiella webbsajten för Krita här. Nämnvärt är att Krita måste installeras på Linux och macOS, men om du använder Windows finns valet att använda programmet i portabelt läge utan installation.

Tänkvärt innan du uppdaterar från en äldre version är att vektorlager från Krita 3.0 och äldre INTE kan öppnas med nya versionen. Dessutom kan borstformatet (.kpp) i Krita 5.0 INTE öppnas med Krita 4 och äldre.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.