Gratis bildredigeraren Paint.net har uppdaterats – kör bättre på datorn

paint net 4214 win10 oktober 2020

Den kostnadsfria bildredigeraren Paint.net har uppdaterats till en ny, förbättrad version. Med 4.2.14 får du fullt stöd för AV1-formatet och en mängd optimeringar för prestanda.


Paint.net är en utmärkt bildredigerare när du inte vill köpa Photoshop eller använda mer avancerade (och gratis) Gimp. Kanske behöver du bara göra mindre justeringar i bilder och vill ha något enkelt men praktiskt?

Nya versionen av Paint.net flyter mycket bättre än tidigare på en större mängd datorer tack vare fem riktigt solida optimeringar för bättrep restanda.

  • Renderingsmotorn för kanvas är snabbare och användare mindre minne
  • Processoranvändningen är nu optimerad för situationer när du gjort markeringar och grafikkretsen inte används
  • Processorn och grafikkretsen används mer optimerat när du gjort markeringar i en bild, men Paint.net inte är aktiv
  • Minnesanvändningen har minskat när du arbetar med bilder som använder solida färger
  • Prestandan har förbättrats när du sparar bildfiler med 8-bitars färgdjup

Andra, mindre förbättringar är att markeringsverktyget nu är mjukare och smidigare när du valt elipsformen, och inlästa DLL-filer finns nu att hitta under Inställningar > Diagnostik.

Paint.net har också fått buggfixar som bland annat löser oönskade krascher i vissa situationer, när du kopierar stora bildfiler till urklipp och en bugg som hindrade Paint.net från att applicera DPI-inställningar från din scanner till bilder.


En lite större nyhet är också att Paint.net äntligen har fullständigt stöd för AV1-formatet (*.avif).

Tidigare har det varit möjligt att öppna avif-filer. Nu kan du även spara dina bilder i formatet. Det betyder att du inte längre måste installera en kodek från Microsoft Store för att göra det, utan Paint.net har ett eget tillägg kallat AvifFileType för det.

För att läsa mer om Paint.net besöker du officiella webbsajten här. Vill du ladda ner nya versionen finns den att hämta här.