Firefox 82.0 förbättrar bild-i-bild & optimerar prestandan

firefox 82 pip nytt utseende 2020

Mozilla Firefox har uppdaterats till version 82.0. Den nya versionen släpptes den 20 oktober 2020 och har ett fåtal nyheter. Bland annat förbättringar till PiP-funktionen, buggfixar och prestandaoptimeringar.

Den största nyheten med Firefox 82.0 är att bild-i-bild-funktionen, även kallat PiP, har förbättrats. Utseendet är omdesignat och positionen har ändrats så att det är lättare att använda den när du kollar på videor.

Istället för en pil i högra hörnet på videon som spelas så finns nu en tydlig knapp med texten “Titta med bild-i-bild”. När du rör muspekaren över knappen får du en extra beskrivning som gör knappen ännu tydligare och enklare att klicka på.

Använder du macOS har bild-i-bild-funktionen en ny tangentbordsgenväg du kan använda: Option + Command + Shift + höger-bracket.

Firefox 82.0 förbättrar prestandan – rejält

En annan förbättring är att Firefox använder DirectComposition med hårdvaruavkodning av videor om du kör Windows-versionen. Det gör att prestandan förbättras med både processorn och grafikkretsen, vilket ökar batteritiden med bärbara datorer.

Mozilla har också optimerat uppstarttider och sidladdningar i olika situationer:

  • Webbsajter med flexbox-baserad layout laddar 20 procent snabbare
  • Om din session måste återställas sker det 17 procent snabbare
  • Nya fönster i Windows öppnas 10 procent snabbare

Mozilla fortsätter också utrullningen av WebRender till fler Firefox-användare.

Med WebRender renderas (läs: visas) 2D-grafik snabbare och mer optimerat i webbläsaren. Det gör i praktiken att webbsajter laddar snabbare i Firefox och grafiken upplevs mjukare när du skrollar uppåt och neråt.

Det är inte alla Firefox-användare som har fått WebRender i skrivande stund. Du kan läsa mer om funktionen och vilka som fått den här.

firefox browser starta om uppdatera dialogruta 2020
Uppdatera Firefox så fort du har möjligheten.

Du kan läsa mer om alla nyheter på Mozillas officiella uppdateringssida här. Har du inte laddat ner Firefox än gör du det på den officiella webbsajten här. Och har du Firefox kan du uppdatera webbläsaren via inställningsmenyn > Hjälp > Om Firefox. Klicka på knappen för att starta om Firefox om du har alternativet.

Uppdatering 2020-10-28: Firefox 82.0.1 är släppt

Mozilla har släppt den första mindre uppdateringen till Firefox 82.0. Med version 82.0.1 introduceras fem nyheter som främst handlar om att buggfixa problem i den tidigare, större uppdateringen.

  • Tar bort en onödig dialogruta som uppmanar till omstart av Windows efter full installation av Firefox
  • Gör det möjligt igen att skriva ut på papper med bredd eller höjd på 100 tum eller större
  • Fixar ett problem med utskrifter där marginalen är noll (exempelvis pdf-dokument)
  • Fixar ett problem med WebDriver:ClickElement i specifika situationer
  • Generella stabilitetsfixar

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.