Kan man ladda ner musik från Spotify? (Här är svaret)

Spotify

Ja, du kan ladda ner musik från Spotify. Men det finns vissa gränser att förhålla sig till och du måste ha en aktiv prenumeration på musiktjänsten. Här är vad du måste tänka på.

Spotify tillåter nedladdning av musik och poddar så att du kan lyssna på dem offline, alltså utan en internetanslutning. Exempelvis på din smartklocka, mobiltelefon, dator eller surfplatta.

Läs mer: Så mycket betalade Spotify för Joe Rogans podcast

Du kan ladda ner upp till 10 000 låtar per enhet som du använder. Totalt får du ha fem samtidiga enheter anslutna till ditt Spotify-konto. Spotify kräver att du går online en gång var 30:e dag om du vill fortsätta lyssna online.

Anledningen till att du måste gå online en gång i månaden är för att Spotify vill samla in uppspelningsdata. Och för att kunna kompensera artisterna efter hur mycket du lyssnar på låtarna.

Så mycket tar offline-låtar på hårddisken

  • 96 kbps: 2,8MB per låt
  • 160 kbps: 4,7MB per låt
  • 320 kbps: 9,4MB per låt

Den genomsnittliga låtstorleken på hårddisken är mellan 2,8MB och 9,4MB. Här är den ungefärliga mängden ledigt utrymme som krävs när du laddar ner olika mängder låtar i de olika kvalitetsnivåerna.

Antal låtar96 kbps160 kbps320 kbps
100280MB470MB940MB
200560MB940MB1,9GB
5001,4GB2,35GB4,7GB
7502,1GB3,5GB7GB
10002,8GB4,7GB9,4GB

Läs mer: Spotify vs Apple Music – vem är störst på poddar? (2021)

Därför laddas inte låtarna ner offline

Har du otur så laddas inte låtarna ner som de ska. Men var inte orolig. Sånt händer och det finns ofta några enkla (och lättlösta) anledningar. Här är några anledningar att ha koll på:

  • Uppspelningsenheten är i viloläge: Nej, Spotify fungerar inte när datorn är avstängd eller i viloläge. Se till att hålla datorn igång medan nedladdningen pågår.
  • Internetanslutningen fungerar inte: Utan internet, ingen nedladdning av låtar. Kontrollera att du har en fungerande internetanslutning och att Spotify har åtkomst till internet.
  • Slut på ledigt hårddiskutrymme: Har du inget ledigt utrymme på disken så går det inte att ladda ner låtar heller. Kontrollera att det finns gott om utrymme och en hel del marginal också.

Därför tas offline-låtarna bort från enheten

Låtarna du laddar ner kan plötsligt tas bort från enheten. Knappast önskvärt om du inte begärt det, så det gäller att hålla koll på reglerna. Annars kan Spotify-appen automatiskt radera alla dina offline-låtar.

  • Du har varit offline i mer än 30 dagar: Spotify kräver att du går online minst en gång var 30:e dag, så se till att följa den regeln. Anledningen är att Spotify vill samla data om hur du lyssnar på låtarna.
  • Du har installerat om Spotify-appen: Om du avinstallerar Spotify-appen från exempelvis mobiltelefonen så raderas all tillhörande data. Det gäller inställningar och låtar med. Bara att ladda ner på nytt.
  • Du laddar ner till fler än fem enheter: Av säkerhetsskäl så får du bara ladda ner offline-låtar på maximalt fem enheter. Om du överstiger antalet så tas auktoriserade enheter bort från Spotify-kontot. Poff säger låtarna.

För mer information om hur du lyssnar offline så kan du besöka den officiella supportsidan hos Spotify här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.