iPhone SE 5G är tåligare än du tror – i klass med iPhone 13

iPhone SE 2022
Foto: Apple

Okej, vi säger det redan här. Du bör absolut ha både skal och skärmskydd på vilken mobiltelefon du än har. Men om du absolut inte vill så kan det vara glädjande att iPhone SE 5G är tämligen tålig.

I ett nytt test så kan mobiltelefonen faktiskt mäta sig med iPhone 13. Vilket är förvånansvärt med tanke på prisskillnaden och faktumet att iPhone SE 5G har en äldre, yttre design.

Läs mer: Hur snabb är iPhone SE 5G? (svaret: lika snabb som iPhone 13)

Allstate Protection Plans utsatte iPhone SE 5G för en serie kontrollerade fall från nära två meters höjd.

Med skärmens först så klarade sig både iPhone SE 5G och iPhone 13 riktigt bra med sina förbättrade skyddsglas över skärmen. Inga större problem som påverkade kvaliteten helt enkelt.

När mobiltelefonerna släpptes med baksidan först så klarade sig iPhone 13, men iPhone SE 5G knäckte hela baksidan. Anledningen är möjligtvis att iPhone 13 har sidor av aluminium som absorberar kraften vid nedslaget på ett sätt som iPhone SE 5G inte kan.

I vattentestet klarade båda mobiltelefonerna att ligga under vatten i 30 minuter. Ljudet ur högtalarna var lite tunt ett tag efteråt, men när vätan torkat så återgick ljudet till det normala.

Läs mer: Hur lång batteritid har iPhone SE 5G?

Viktigt att poängtera är hur stor skillnad det är på kontrollerade test och verkliga situationer när olyckan är framme. Eller som en person kommenterade på Macrumors artikel om testet:

WTF is a ”controlled drop”? Exactly how many variables are they actually controlling?

Du bör ha ett skal och ett skärmskydd för att minimera riskerna vid slag och stötar. I bästa fall håller mobiltelefonen efter flera tapp i marken, men i värsta fall så spricker hela baksidan bara du råkar stöta den i kanten på en bordsskiva.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.