Mycket bättre GPS-positionering med Android på gång – om du har rätt mobiltelefon

qualcomm snapdragon 888 5g 2021 1

Om du någon gång försökt använda GPS-positioneringen i din Android-telefon med kartappar som Google Maps så kanske du märkt att det finns en del att önska i form av precision. Har du en mobiltelefon med Snapdragon-processor så är det precis vad du är på väg att få (om du har rätt telefon).

Enligt Snapdragon-tillverkaren Qualcomm så kommer användare av nyare generationens Snapdragon-processorer få stöd för tekniken Trimble RTX (Real Time eXtended). Det är en teknik som ska förbättra positioneringen när du använder mobiltelefonens GPS.

Läs mer: OnePlus 10 Pro släpps i Europa – kommer i mars (2022)

5x bättre precision med GPS-positionering

Okej, det där var inte helt tydligt och enkelt. Men så här ligger det till: Trimble RTX använder GNSS-stödet i din mobiltelefon (GNSS är de fem stora GPS-nätverken som finns idag) för att ge meterprecision i GPS-positioneringen. En femfaldig förbättring mot vad en vanlig GPS-anslutning klarar idag.

Den kanske största fördelen för moderna användare är navigeringen med appar som Google Maps i bilen. Och den som har provat att åka med Uber eller Lyft vet att bilens position kanske inte alltid är helt korrekt i appen. Även här kan Trimble RTX hjälpa med en betydligt bättre positionering för båda parter.

Precise positioning, where accuracies are down to a meter or less, is a necessary capability in next-gen premium Android phones, providing better mapping, more accurate navigation and new exciting services to consumers. Snapdragon is again taking location-based experiences to a new level through this collaboration with Trimble.

Francesco Grilli, Qualcomm Technologies, Inc

För att kunna använda Trimble RTX krävs att du har rätt mobiltelefon. Den måste använda en nyare generationens Snapdragon-processor och ha stöd i Android via en uppdatering.

Processorerna som omfattas är följande:

Här är några modeller som stöds vid släppet:

  • Samsung Galaxy S22-serien
  • Samsung Galaxy S21-serien
  • Samsung Galaxy Fold 3 / Flip 3
  • Asus ROG 5
  • OnePlus 10
  • OnePlus 9 och 9 Pro

Läs mer: Bättre ljudkvalitet med Qualcomm Snapdragon Sound

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.