Bättre ljudkvalitet med Qualcomm Snapdragon Sound

qualcomm snapdragon sound 1

Qualcomm Snapdragon Sound är en kombination av hårdvara och mjukvara som bland annat ökar ljudkvaliteten i din nästa mobiltelefon. Målet är att ge lägre latenser när du strömmar musik och film, samt högre ljudkvalitet utan att batteriet blir lidande.

  • Ökar ljudkvaliteten och har lägre latens än konkurrenterna (påstår Qualcomm)
  • Fungerar initialt med utvalda, nya mobiltelefoner och hörlurar
  • Bygger på flera andra tekniker från Qualcomm och har låg strömförbrukning

För att tekniken ska fungera korrekt måste tillverkare anpassa sina prylar för den. Bland annat vet vi att Xiaomi och Audio-Technica är snabba på tåget. Dock är det oklart exakt vilka produkter det rör sig om.

Snapdragon Sound kommer att fungera med mobiltelefoner, hörlurar, smartklockor, in-ear-lurar och datorer i framtiden. Initialt är det dock bara mobiltelefoner och hörlurar som står i fokus.

Lästips: Qualcomm Quick Charge 5 – supersnabb batteriladdning upp till 100w

”Det mänskliga örat är mycket känsligt för fel, latenser och andra utmaningar som vanligtvis händer när man strömmar musik, i videokonferenser och med gaming över trådlösa anslutningar”, säger James Chapman på Qualcomm Technologies International.

”Vi vill innovationer som löser vanliga problem för konsumenter över i princip alla ljudrelaterade interaktioner!, säger James.

qualcomm snapdragon sound 2

Snapdragon Sound stöder högupplöst ljud i 32-bit / 384 kHz

När du strömmar ljud trådlöst så stöder Snapdragon Sound upp till 24-bit/96 kHz. Om du istället lyssnar direkt på enheten ökar kvaliteten markant, upp till 32-bit/384 kHz tack vare Qualcomm Aqstic Hi-Fi DAC. Det låter riktigt bra alltså – i teorin för många.

Vad är Qualcomm Aqstic Hi-Fi DAC?
Aqstic Hi-Fi DAC kallas även AQT1000 och är en fysisk krets som konverterar digitala signaler till analoga så att du faktiskt hör något i dina hörlurar. Ju bättre DAC som används, desto renare och klarare ljud får du i öronen med minimalt brus.

För även om det låter riktigt bra på pappret så är det viktigt att komma ihåg att de bara är på pappret.

Det är flera faktorer som spelar roll om du kan dra nytta av högupplöst ljud som är 32-bitar i 384kHz. Exempelvis måste du ha rätt hörlurar som faktiskt kan presentera högupplöst ljud, musikfilerna måste vara i rätt format och dina öron ska faktiskt kunna höra skillnaden också.

Vad är skillnaden på 24- och 32-bitars ljud?
Skillnaden mellan 24 bitars och 32 bitars ljud är det dynamiska området som anges i decibel (dB). Det vill säga från det tystaste till det mest högljudda som ljudfilen (och uppspelningen) klarar. Den absoluta merparten hör inte skillnad mellan 24 och 32 bitars ljud, inte heller skillnaden mellan 96 och 384 kHz.

Något som är mer kännbart för många är att strömmad ljud har en låg latens på ner till 89 millisekunder med Snapdragon Sound. Enligt Qualcomm är det 45 procent lägre än vad konkurrenterna klarar.

En låg latens, vilket är fördröjningen mellan vad du ser på skärmen och vad som spelas i öronen, är viktig för att video och ljud ska vara ur synk. En hög latens gör att tal och munrörelser inte går ihop, vilket snabbt blir irriterande.

Lästips: Qualcomm tar brusreducering till budgethörlurar

Snapdragon Sound kräver att du köper en ny pryl

Snapdragon Sound fungerar inte med dina gamla mobiltelefon. Inte ens om den redan är en nyare modell med Qualcomm-processor.

Alla prylar med Snapdragon Sound har ljudteknikens logotyp tydligt markerad på sin låda, så när du handlar i butik är det aldrig någon fråga om har eller inte har. Bara kolla på lådan vad som gäller.

Snapdragon Sound är en kombination av flera hårdvarutekniker och mjukvara. Här är teknikerna som Qualcomm lyfter fram som kompatibla och nödvändiga för Snapdragon Sound.

Mobila plattformar och teknikerHörlurs- & in-ear-lursteknikerLjud- & röst-tekniker
Snapdragon 888QCC515x Bluetooth Audio SoCTrueWireless Mirroring
FastConnect 6900QCC514x Bluetooth Audio SoCActive Noise Cancellaiton (ANC)
WCD938x Aqstic Audio CodecQCC3056 Bluetooth Audio SoCaptX Adaptive Audio
WSA883x Aqstic Smart Speaker AmpaptX Voice Audio
HDR & 3D Audio Record

Om du vill läsa mer om Qualcomms nya ljudteknik och hur det fungerar så finns en utmärkt artikel från tillverkaren här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.