Hur snabb är iPhone SE 5G? (svaret: lika snabb som iPhone 13)

iPhone SE 2022
Foto: Apple

Du behöver inte köpa en iPhone 13 för att få bästa möjliga prestanda i en mobiltelefon från Apple. Det räcker att du skaffar den betydligt billigare (och nyare) iPhone SE 5G som släpptes tidigare i februari.

Nya testresultat på webbsajten Geekbench visar att iPhone SE 5G är exakt lika snabb som flaggskeppsmodellerna i iPhone 13-serien. Vilket inte är konstigt eftersom de delar som Apple A15 Bionic-processor på insidan.

Läs mer: Är iPhone SE 5G vattentålig / vattentät?

Så mycket skiljer prestandan mellan iPhone SE 5G och iPhone 13

iPhone SE 5G (Geekbench)

  • Enkelkärnig prestanda: 1 695 poäng
  • Flerkärnig prestanda: 4 021 poäng

iPhone 13 (Geekbench)

  • Enkelkärnig prestanda: 1 672 poäng
  • Flerkärnig prestanda: 4 481 poäng

Skillnaden mellan de båda mobiltelefonerna är marginell och kommer inte att märkas för konsumenten.

Poängen kan dessutom ändras lite mellan varje test. Det viktiga är att båda mobiltelefonerna är i princip lika snabba oavsett om du kollar på film, öppnar appar eller kopplar av med gaming.

Läs mer: Hur lång batteritid har iPhone SE 5G?

iphone 13 13mini 2021
Dyrare iPhone 13 utpresterar INTE iPhone SE 5G. Åtminstone i hastighet.

Därför är iPhone SE 5G lika snabb som iPhone 13

Båda mobiltelefonerna har i grunden samma processor och grafikkrets som kör med samma hastighet, även kallad klockfrekvens. Vi vet också att båda modellerna har samma mängd RAM-minne, vilket är 4GB.

Om inte Apple begränsar prestandan på artificiell väg, det vill säga genom att sänka prestandan med hjälp av mjukvara, så är de båda modellerna likvärdiga prestandamässigt.

Tänk bara på att prestanda inte är det viktigaste idag.

Med iPhone 13-serien får du många andra funktioner som iPhone SE 5G inte kan leverera. Som fler kameror, videoinspelning med Dolby Vision HDR, Face ID-stöd, bättre vattentålighet (IP68 vs IP67), större lagringsutrymme och en bättre skärm. Bland annat.

Så mycket kostar iPhone SE 5G vs iPhone 13

Vi har kollat de senaste priserna för både iPhone SE 5G och iPhone 13 med hjälp av Prisjakt. Siffrorna gäller för den 11 mars 2022 och kan ha ändrats efter att artikeln publicerades, så ta dem som en prisindikation.

iPhone SE 5G

iPhone 13

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.