Är iPhone SE 5G vattentålig / vattentät?

iPhone SE 2022
Foto: Apple

Om du vill köpa en helt ny mobiltelefon från Apple, men inte gräva alltför djupt i plånboken så ska du välja en iPhone SE 5G . Hyggligt mycket mobiltelefon för en rimlig peng helt enkelt. Men hur säker är den att använda i närheten av regn och pool?

Svaret är att alla modeller i iPhone SE-serien är IP67-klassade. Det betyder att de har viss tålighet mot vatten och kan exempelvis användas i lättare regn (även om du helst inte ska göra det). Du kan även tappa din iPhone SE i exempelvis poolen eller badkaret uan att den tar skada.

Läs mer: Har iPhone SE stöd för 4G eller 5G?

iPhone SE 5G är vattentät – till en gräns

Klassningen IP67 innebär att iPhone SE 5G är helt dammtät och klarar nedsänkning till 1 meters djup under en kortare tid. I det här fallet maximalt 30 minuter.

Nämnvärt är att IP-klassningen bara är en indikation på damm- och vattentåligheten. Det finns inga garantier att mobiltelefonen faktiskt klarar det. Däremot har Apple utfört tester i laboratoriemiljö som visar att den ska ha de damm- och vattenskydd som IP67-klassningen avser.

Tänk på att mobiltelefoner får sämre skydd mot damm och vatten ju äldre de blir. Packningar och tätningar slits, materialet tappar delar av sin skyddande förmåga. Så lita aldrig fullt ut på en IP-klassning oavsett hur hög den är.

Läs mer: Apple testar M2-datorer – pågått i flera veckor (mars 2022)

Bättre vattentålighet med iPhone 12 och 13

Om du inte är nöjd med IP67-klassningen så finns iPhone 13-serien som är något vassare på vattentåligheten med en IP68-klassning.

Det betyder att serien, vars mobiltelefoner är betydligt dyrare än iPhone SE 5G, kan doppas i sex meter med vatten under 30 minuter utan att ta skada. I teorin så klart. Det är en skarp indikation på att mobiltelefonerna är mycket tåliga mot vatten och klarar regn betydligt bättre än iPhone SE-serien.

Här köper du iPhone SE 5G

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.