iPhone 14 kan använda gamla A15 Bionic

Apple logo
Bild: Hussam Abd, Unsplash

När Apple släpper iPhone 14-serien så har bara två modeller nya, förbättrade A16 Bionic. Resten har gamla A15 som även finns i iPhone 13-serien från 2021.

Om uppgifterna stämmer så bryter Apple traditionen om att uppgradera nya generationens mobiltelefoner med nästa version av A-processorerna. Åtminstone till viss del.


Läs mer: Titta på Apple TV Plus helt gratis i 3 månader – om du har en PS4:a

Det betyder också att Apple måste hitta på en riktigt bra anledning till varför de gör det. Krets brist är ingen bra anledning. Och risken är att det bara handlar om att hålla marginalerna uppe.

Modellerna det pratas om är iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max.

Med iPhone 14 och iPhone 14 Max, som blir instegsmodellerna, är det A15 Bionic som gäller, de andra två får A16 Bionic. Vad som skiljer de båda kretsarna åt vet vi inte idag.

Det spekuleras i att A16 Bionic får fler grafikkärnor som gör att rendering av grafik snabbas upp rejält. Utöver det kan vi vänta oss bättre energieffektivitet och kraftfullare AI- och maskininlärningsfunktioner.

Läs mer: Apple Watch Series 8 kan få bättre stöd för aktivitetstracking

Uppgifterna kommer från kända Apple-analytikern Ming-Chi Kuo.

Han säger också att alla fyra modellerna får 6GB RAM-minne, men att typen skiljer sig åt. Med iPhone 14 och iPhone 14 Max är det LPDDR4X som gäller medan de två Pro-modellerna får LPDDR5.

Skillanden på LPDDR4X och LPDDR5 är att den senare är nyare, mer energieffektiv och har högre hastighet. LPDDR5 kan alltså skicka mer data och samtidigt använda mindre ström (bra för batteritiden).

Läs mer om skillnaderna i den här utmärkta artikeln om LPDDR-versionerna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.