iPhone 12: Använder Apple A14-processorn – först att nå 3GHz med ARM

apple iphone 11 pro

iPhone 12 kan få marknadens kraftfullaste processor med en hastighet över 3 GHz. Med Apple A14-processorn tar Apple ett stort kliv framåt i prestanda – och produktionen är snart på gång.


Vad har hänt?

En ny rapport pekar på att kommande mobila processorn Apple A14 kan vara mycket kraftfullare än befintliga A13 med en ryktad hastighet upp till 3.1GHz. Det är första gången en ARM-krets för mobiltelefoner når över 3GHz-gränsen om det stämmer.

Varför är det här viktigt för iPhone-användare?

Apple A14 är en processor som kommer att användas i iPhone 12-serien som släpps hösten 2020. Den som funderar på att uppgradera kanske undrar hur mycket kraftfullare de nya modellerna är jämfört med 2019 eller 2018 års modeller.

Nyheten pekar på att både Apples ingenjörsteam som arbetar med A-processorerna och kretstillverkaren TSMC som tillverkar dem har nått en ny teknikgeneration. Extrem prestanda, tillverkningsprocess i 5nm och bättre energieffektivitet står för dörren.

Hur mycket snabbare är A14 jämfört med A13?

Enligt de uppgifter som finns är Apple A14 25 procent snabbare vid enkelkärniga uppgifter och 33 procent snabbare vid flerkärniga uppgifter.


Lästips: iPhone 12 kan få 3D-kamera för djupseende – mycket bättre porträttläge

Det visar testverktyget Geekbench 5 som också var först att indikera den nya, höga klockfrekvensen på upp till 3.1GHz – hela 400MHz högre än vad Apple A13 klarar.

  • Enkelkärnigt: 1 658 poäng (+25%)
  • Flerkärnigt: 4 612 poäng (+33%)

Den ökade prestandan kan – förhoppningsvis ackompanjerat med mer RAM-minne i iPhone 12 – öka energieffektiviteten då appar och spel kan köras snabbare och under kortare perioder av belastning.

Hur kan Apple A14 köra i 3GHz utan värmeproblem?

Det är inte sannolikt att Apple A14 kommer att köra i 3GHz eller mer under längre perioder. Snarare handlar det om mycket korta stunder när processorn krämar på lite extra.

Exempelvis när du startar en ny applikation eller experterar ett videoklipp.

Tanken är inte att processorn ska köra i full hastighet hela tiden. Det är inte heller något som din vanliga dator gör.

När släpps iPhone 12 och Apple A14?

Alla indikationer pekar på att Apple tänker presentera iPhone 12-serien under ett evenemang kring september eller oktober månad.

Det förutsätter att hela situationer kring COVID-19 inte utvecklas till något ännu värre, och därmed tvingar Apple att stänga ner delar av verksamheten utöver vad de gjort idag.