iPhone 12 kan få 3D-kamera för djupseende – mycket bättre porträttläge

apple iphone 11 pro

Det är knappast någon nyhet att Apple har halkat efter konkurrenterna med kamerorna i iPhone-serien. Med kameraförbättringar till iPhone 12 kan Apple stänga gapet till såväl Galaxy S20- som Mate 30-serierna.


Det ryktas väldigt mycket om Apples kommande mobiltelefoner för 2020 i iPhone-serien. En av de senare uppgifterna pekar på kraftigt förbättrade kameror, bland annat mycket högre upplösning än dagens 12 megapixel.

Ett annat rykte från webbsajten Fast Company pekar på att minst en av de nya iPhone 12-modellerna får en djupseende 3D-kamera på baksidan.

3D-kameran ska fungera tillsammans med en speciell laser och en mottagande sensor för att med hjälp av tillhörande mjukvara skapa en tredimensionell karta över alla objekt framför kamerna.

Låter knepigt? Det är enklare än man kan tro.


Med hjälp av den tredimensionella kartan kan din framtida iPhone förstå exakt var objekten befinner sig och på vilka avstånd i bilden. Det gör att den så kallade bokeh-effekten i porträttläget kan göras mycket bättre.

Kartan kan även användas av AR-tillämpningar för den som vill nyttja den möjligheten.

TrueDepth i nyare iPhone-telefoner bygger på samma principer

Nämnvärt är att den speciella TrueDepth-kamera som Apple använder till frontkameran i nyare iPhone-modeller bygger på samma princip som nya, bakre 3D-kameran.

TrueDepth-kameran skapar en 3D-bild av ditt ansikte och använder denna för att identifiera dig med extrem precision.

Det är idag oklart vilka iPhone-telefoner som kan få den nya, djupseende kameran. Om Apple fortsätter med samma produktstil som de har idag – iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max – så är det sannolikt bara de två dyrare som får kameran.

Anledningen?

Det finns två anledningar vi kan tänka oss direkt. Det första är kostnaden som Apple säkert vill pressa i den billigaste modellen. Därefter är det funktionaliteten i de dyrare modellerna vars priser måste rättfärdigas på något vis.

Storleksmässigt blir det lite knepigare. Idag är iPhone 11 Pro Max den största modellen i serien, följt av billigaste iPhone 11.

Den kamerafokuserade iPhone 11 Pro-modellen är faktiskt minst, men kanske kan Apple pressa in en djupseende kamera ändå trots att 5.8-tumsskärmen eventuellt behålls i iPhone 12 Pro.

Huruvida vi får se en djupseende 3D-kamera i iPhone-serien hösten 2020 återstår att se. Vad tror du kommer, och vad är dina förhoppningar om nya iPhone-modellerna?