Optimized Battery Charging i iOS 13 fungerar dåligt – problematisk för användarna

apple ios 13 optimized charge function

Batterisparfunktionen i iOS 13 fungerar inte korrekt. Istället för att hjälpa så verkar funktionen stjälpa för batteritiden – här är allt vi vet idag.

Hur fungerar Optimized Battery Charging?

Optimized Battery Charging är en funktion som ska optimera batteriladdningen utifrån användarnas laddningsrutiner.

Genom att lära sig när användare brukar lägga mobiltelefonen på ladden över natten, kombinerat med platshistorik och uppvakningsdata, kan funktionen sakta ner laddningstakten för att batteriet ska behålla en optimal hälsa över tid.

Tanken är att batteriet ska ladda fullt nära den tid då användarna normalt brukar vakna efter nattsömnen.

Vad är problemet med Optimized Battery Charging?

När vissa användare har oregelbundna arbets- eller sovtider kan inte funktionen lära sig hur dag- och sovrutinerna ser ut, vilket betyder att Optimized Battery Charging inte laddar mobiltelefonen på rätt sätt.

Batterihälsan påverkas då negativt över tid, vilket är precis tvärtemot vad Apple hade tänkt att Optimized Battery Charging ska fungera.

Vad kan Apple göra för att lösa problemet

Enligt en rapport om problemet med Optimized Battery Charging kan Apple potentiellt använda aktiva alarm i mobiltelefonen för batteriladdningen ska fungera optimalt – något som inte sker i skrivande stund.

Genom att kolla alarmen som användarna satt behöver iOS och Optimized Battery Charging inte gissa när mobiltelefonen ska användas igen – istället kan optimeringen baseras på fakta.

Det finns så mycket Apple kan göra för att faktiskt hjälpa laddningsfunktionen att göra ett vettigt jobb. Idag är Apple urdåliga på att hitta rätt information för optimal laddning; kanske kan företaget optimera hur Optimized Battery Charging fungerar i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.