iPadOS 15 låser upp mer RAM-minne till dina appar (med iPad Pro)

iPad Pro

Med iPadOS 15 på din iPad Pro kan appar använda betydligt mer RAM-minne än tidigare. Upp till 12GB istället för 5GB som tidigare. Och det är riktigt bra om du arbetar med grafik eller video.

Apparna till iPad kommer inte att nyttja det extra utrymmet i RAM-minnet helt automatiskt. Utvecklarna måste implementera stödet också. Och med rätt app som får stödet kan du märka av stor, positiv skillnad.

Läs mer: Så snabb är nya iPad Pro (2021) med Apple M1

Det är fortfarande oklart vilka appar som faktiskt kommer att få stödet.

En designerapp som dock kommer att få det är Artstudio Pro. Utvecklaren bakom appen säger att deras app kan nyttja upp till 12GB av de totalt 16GB som finns i den dyraste iPad Pro med M1-processorn.

På de billigare varianterna som inte har fullt så mycket RAM-minne kan appen istället nyttja 6GB av totalt 8GB som finns i surfplattan.

När en appar har begärt den maximala mängden RAM-minne som behövs så kräver iPadOS en buffert på 2GB till 4GB utöver det.

Du kommer sannolikt inte märka någon som helst skillnad i spel och vanliga appar. Däremot kommer videoredigering och grafisk redigering att få en positiv skjuts då RAM-minne är mycket snabbare på att skicka data än den inbyggda SSD-lagringen.

Läs mer: Ny iPad Pro kan ha trådlös laddning & baksida av glas

Även om Apple helt nyligen presenterat en ny iPad och iPad Mini så kan du inte räkna med att de får samma stöd som iPad Pro. Anledningen är att mängden RAM-minne är betydligt lägre. Och med lite tillgängligt minne är risken att kärnfunktionaliteten i surfplattan påverkas om apparna får för mycket utrymme.

Du kan installera iPadOS 15 från den 20 september 2021. Då släpps även iOS 15 och watchOS 8.

Läs mer om nyheten på Macrumors här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.