Installera alla iPhone-appar på nya Mac-datorerna med Apple M1 (uppdaterad)

apple-iphone-xs-max

Det finns ett enkelt knep för att installera vilken iPhone-app som helst på din nya Mac-dator med Apple M1-kretsen. Oavsett om utvecklarna vill det eller inte.

Uppdatering 2021-01-17:
Apple har blockerat möjligheten att installera iPhone-appar på datorer med M1-processorn. Tidigare gick det bland annat att köra Netflix, Instagram, Facebook och fler – men den dörren är alltså stängd. Åtminstone om du använder macOS Big Sur 11.1 eller senare. Även beta-versionen av 11.2 omfattas av blockaden.

Om du försöker köra en iPhone-anpassad app på en M1-bestyckad dator med macOS 11.2 visas ett felmeddelande som berättar att app-utvecklaren inte gjort appen tillgänglig på plattformen. Om appen däremot ÄR anpassad så kan den köras som vanligt, utan att meddelandet visas.


En fördel med nya Apple M1-processorn som Apple introducerat till Macbook Air, Macbook Pro och Mac Mini-serierna är att du kan köra iPhone-appar direkt i macOS. Anledningen är att Apple M1 baseras på samma arkitektur som Apple A-processorn som används i iPhones och iPads.

Utvecklare kan välja att avstå från möjligheten att installera just deras appar i macOS. Men det hindrar inte användarna från att hitta vägar att kringgå den

En användare på Reddit rapporterar att det är busenkelt att installera vilken iPhone-app som helst på macOS. Allt som krävs är att du paketerar den i en .ipa-fil. Givetvis måste du ha installerat den via din iPhone eller iPad först så att den är tillgänglig från dina köpta appar.

För att skapa en .ipa-fil använder du gratisverktyg som Apple Configurator 2 eller Imazing.

När du har omvandlat iPhone-appen till en .ipa-fil så dubbelklickar du på den från Finder i macOS. Tänk på att du måste vara inloggad med samma App Store-konto som på din mobiltelefon eller surfplatta.

Tänk på att många iPhone-appar inte är optimerade för att köras på datorn. Dessa kan krascha och ställa till med bekymmer för dig, så du kan behöva sålla en del i urvalet.

FAQ

Hur installerar jag iPhone-appar i macOS?

Omvandla iPhone-appen du vill installera till en .ipa-fil med Apple Configurator eller Imazing. Dubbelklicka på filen i Finder så installeras appen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.