IKEA Symfonisk – ny version av bokhyllehögtalaren (2022)

ikea symfonisk 2022 2

IKEA har släppt en ny, förbättrad version av bokhyllehögtalaren Symfonisk. Den nya modellen kallas kort ”Gen 2” och det är oklart vad IKEA faktiskt har förbättrats, namnet till trots.


Det enda tydliga (nåja, om du letar lite och kollar extra någa i produktinformationen så är det tydligt) är att typbeteckningen har ändrats. Från E1801 som är Gen 1 till E1922 som är Gen 2.

Utöver det har IKEA minskat strömförbrukningen när Symfonisk är i så kallat standbyläge, dvs att den är oanvänd och går på sparlåga. Från 5,5 watt till 2,15 watt. Bra där IKEA.

Läs mer: IKEA Sjömärke: Ladda mobilen trådlöst genom bordsskivan

ikea symfonisk 2022
Du kan lägga Symfonisk i bokhyllan. Men det är inte optimalt tycker IKEA. Häng den på väggen istället! Bild: IKEA

Nya IKEA Symfonisk kostar 995 kronor

IKEA beskriver nya Symfonisk som en högtalare du kan placera både horisontellt och vertikalt.


Den går att väggmontera så att du kan använda den som en extra hylla, eller placeras i en IKEA-bokhylla.

Företaget rekommenderar att Symfonisk hängs på väggen eftersom det hjälper dig att ”använda utrymmet på bästa sätt och ger ett rikt ljud som fyller upp hela rummet”.

Om du vill montera Symfonisk på väggen så måste du köpa till väggkonsolen Symfonisk. Samma namn som högtalaren alltså, vilket är både lätt att komma ihåg och lite förvirrande på samma gång.

Läs mer: IKEA lanserar smarta luftrenaren Starkvind – golvmodell & inbyggd i bord

Syntetiskt gummi, silikon och plast

IKEA Symfonisk är tillverkad av ABS-plast, gummi, silikon och polyester.

Även om strömförbrukningen har minskat i standbyläget så finns inget annat i beskrivningen som indikerar att IKEA gjort förbättringar kring miljömaterial och liknande.

Måtten är 10 x 15 x 31 centimeter. Samma som föregångaren alltså. Sladdlängden är 150 centimeter. Inga konstigheter där alltså.

I skrivande stund är produkten slut i lager. Eller mer specifikt har nya IKEA Symfonisk inte börjat säljas. Än. Exakt när den kommer in i våra svenska IKEA-butiker är lite oklart.

Läs mer om nya högtalaren på IKEA:s officiella produktsida här.