Apple AirPods Pro 2 får mycket bättre ljudkvalitet & ett nytt laddningsetui

AirPods Pro
Foto: David Levêque

När Apple lanserar AirPods Pro 2 kan hörlurarna ståa med både mycket bättre ljudkvalitet och ett nytt laddnigsetui.


Kända analytikern Ming-Chi Kuo avslöjar att den nya modellen kan ha stöd för Apple Lossless Audio Codec (ALAC). Och att AirPods Pro 2 har ett nytt laddningsetui som spelar ljud när du behöver hitta det.

Men om du går i väntans tider för att köpa AirPods Pro 2 när hörlurarna släpps så kan du lägga tillbaka plånboken i skrivbordslådan. Hörlurarna kommer inte att släppas förrän sent under 2022 enligt uppgifterna som finns idag.

Läs mer: 3 nyheter i AirPods 3 vs AirPods Pro & AirPods 2

Stöd för förlustfritt musik med ALAC

Idag finns inte en enda AirPods-modell på marknaden som stöder helt förlustfri uppspelning av musik.


Inte ens AirPods Max som är juvelen i kronan, flaggskeppsmodellen och de kanske mest omtalade hörlurarna någonsin från Apple stöder förlustfritt ljud.

Som bäst klarar AirPods-serien (för stunden) Advanced Audio Codec (AAC) med trådlös anslutning över Bluetooth. Hög ljudkvalitet, men komprimerad på grund av den begränsade bandbredden som blåtandsöverföringen klarar idag.

De enda prylarna i Apples ekosystem som stöder ALAC, eller Apple Lossless Audio Codec, är iPhone, iPad, Mac, Apple TV 4K och HomePod.

Om AirPods Pro 2 ska inkluderas i den exklusiva skara med prylar som klarar förlustfritt ljud så måste Apple antingen 1) komma på ett magiskt sätt att nyttja bandbredden i Bluetooth-tekniken på en helt ny nivå, eller 2) ersätta Bluetooth med en annan överföringsmetod för ljud som har mer utrymme för överföringen.

Exakt vad som kommer återstår att se, men vi är så klart väldigt nyfikna på vad Apple har i planerna för AirPods Pro 2. För vad de än tänker göra med sina nya in-ear-lurar så kommer den tekniken oundvikligen leda till att nästa generations AirPods Max får samma tekniska fördel.

Läs mer: Nu kan AirPods Pro laddas med MagSafe

apple airpods pro unsplash miguel angel avila
Foto: Miguel Angel Avila, Unsplash

Spelar ljud så att du vet var laddningsetuit (och hörlurarna) finns

Vi använder en AirTag som fästs vid ett silikonskal för att spåra våra AirPods Pro idag. Det fungerar, men är kanske inte det mest optimala sättet att hålla reda på våra dyra hörlurar. Ur ett ekonomiskt och utrymmesoptimerat perspektiv åtminstone.

Tacksamt nog, vågar vi mena, planerar Apple att göra AirPods Pro 2 lite enklare att hitta även utan en AirTag, Tile eller annan bluetooth-spårare.

Enligt Ming-Chi Kuo kommer laddningsetuit ha någon form av spårningsteknik och en högtalare för att kunna spela ljud när du ber den göra sig till känna. Perfekt när hörlurarna halkat ner mellan kuddarna i soffan, trasslat in sig i filtren i sängen eller kanske gömt sig bland smutstvätten i badrummet.

Redan idag kan hörlurarna själva göra lite ljud ifrån sig när de behöver hittas. Allt du behöver göra är att öppna Hitta-appen på din iPhone eller iPad och be dem göra sig till känna (om du är inom räckhåll). Men om de är gömda i ett laddningsetui så dämpas ljudet och du hade ändå önskat att det satt en AirTag utanpå etuit.

Med lite tur så arbetar Apple på en inbyggd etuilösning. Och förhoppningstvis tänker de inte lägga över för stor del av kostnaden på konsumenterna.