IKEA lanserar smarta luftrenaren Starkvind – golvmodell & inbyggd i bord

Klarar att rena upp till 20 kvadratmeter

ikea starkvind bordsmodell 2021 1

IKEA lanserar smarta luftrenaren Starkvind. En luftrenare som både finns för placering på golvet och som inbyggd direkt i ett litet bord. Det här är den andra luftrenaren från IKEA efter “Förnuftig” som lanserades i slutet av 2020.

IKEA Starkvind är en betydligt smartare pryl än tidigare släppta Förnuftig. Där fjolårets modell är en “dum” pryl som inte kan integreras i ett smart hem så har Starkvind tacksamt nog stöd för styrning via Trådfri Gateway och IKEA Home Smart-appen.

Läs mer: Vindriktning – Luftkvalitetsmätare från IKEA

Bland annat går det att starta och stoppa luftreningen med rösten. Luftrenaren kan givetvis även användas helt fristående om du föredrar det.

Både den golvstående varianten och den som är inbyggd i ett bord är anpassade för rum upp till 20 kvadratmeter. Det finns fem manuella fläkthastigheter samt ett automatiskt läge som ändrar hastigheten efter mängden partiklar (PM2.5) som uppmäts i luften.

Med ett inbyggt trefiltersystem ska IKEA Starkvind kunna fånga upp 99,95 procent av alla luftburna artiklar av storleken PM2.5. Det betyder att luftrenaren kan rensa luften från både damm och pollen, vilket är lättnad för alla allergiker som får kämpa med rinnande ögon och näsa under vårkanten.

Tack vare ett valbart (måste köpas till separat) gasfilter så fångar IKEA Starkvind även föroreningar i gasform. IKEA skriver på sin webbsajt att luftrenaren bland annat kan ta formalde­hyd, en kemikalie som bland annat används i tillverkningen av plast och som även återfinns i konserveringsmedel, kosmetika, hygienartiklar samt rengöringsmedel av olika slag.

Gasfiltret är valbart och behöver inte användas om man inte vill. Utan gasfiltret så har Starkvind en Clean Air Delivery Rate (CADR) på 260 m3/h. Med gasfiltret minskar CADR till 240 m3/h.

Ljudnivån uppges till mellan 24 och 53 dB beroende på fläktens hastighet.

Läs mer: IKEA släpper barnvakten Undvika

I skrivande stund finns inget svenskt priset på IKEA Starkvind. Inte heller vet vi när luftrenaren kan släppas i svenska IKEA-butiker.

Cirkapriset lär stanna kring 1 400 kronor för den golvstående varianten och 2 000 kronor för bordet med Starkvind inbyggd. Priserna är omräknade från de amerikanska priserna på 129 USD respektive 189 USD, moms är inkluderat.

Uppdatering 2021-08-04: IKEA har meddelat att Starkvind har stöd för HomeKit, Google Assistant och Amazon Alexa. Det är inte klarlagt om stödet finns vid försäljningsstart eller om det kommer med en framtida mjukvaruuppdatering. Läs mer här.

Idag kvarstår en hel del oklarheter som gör Starkvind till ett osäkert köp. Exempelvis vet vi inte ännu om luftrenaren får stöd för andra smarta hem-lösningar som Google Assistant, Amazon Alexa och Apple HomeKit.

Inte heller vet vi hur effektiv Starkvind är på att faktiskt rena luften. Räkna med ett spännande test i framtiden där Starkvind ställs mot marknadens bästa luftrenare.

Läs mer om lanseringen av IKEA Starkvind på den officiella nyhetssidan här.

Summering av artikelns innehåll:
– Renar upp till 20 kvadratmeter
– Kan röststyras
– 5 manuella fläktlägen
– Fångar upp till 99,95% av alla småpartiklar (PM2.5)
– CADR upp till 260 m3/h
– Ljudnivå mellan 24 och 53 dB

Lästips: Om du vill ha tips och råd i valet av luftrenare så har Prisjakt en tipsartikel med köpråd här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.