Nu kan du hyra en Windows PC i molnet av Microsoft (men det är dyrt)

Windows 365 finns initialt bara för företagsanvändare

microsoft logo 2021

Microsoft börjar erbjuda molndatorer som prenumerationslösning för företagsanvändare. Det betyder att du kan betala en fast månadskostnad och få allt du behöver i en dator via internet.

Den nya prenumerationslösningen heter Windows 365 och kostar mellan 189 kronor och 1 528 kronor (exklusive moms) beroende på hur kraftfull hårdvara du behöver.


Priserna varierar även beroende på om du har en egen Windows-licens eller inte, samt hur mycket bandbredd du behöver varje månad.

Det finns tre nivåer att välja mellan – Basic, Standard och Premium – och två olika versioner som heter Business och Enterprise.

De två stora skillnaderna mellan Business och Enterprise är följande:

  • Business: För upp till 300 användare och endast åtkomst via windows365.microsoft.com
  • Enterprise: Endast fler än 300 användare och endast åtkomst med Microsoft Endpoint Manager

Alla prenumerationsnivåer för Windows 365 har stöd för desktop-versionerna av Office-apparna, Outlook och OneDrive. Du kan även köra Microsoft Teams och många andra, vanliga appar om du vill. Däremot är lösningen INTE anpassad för spel och liknande.

Här är en genomgång av Windows 365 och hur molndatorn faktiskt fungerar:

Om du väljer det billigaste och enklaste alternativet av Windows 365 så får du en enkärnig processor, 2GB RAM-minne och 64GB lagringsutrymme. Det kostar dig 189 kronor om du redan har en licens för Windows 10 Professional, eller 226 kronor per månad om du behöver en från Microsoft. I priset ingår även en total bandbredd på 12GB.

Vill du ha lite mer kraft bakom det hela så kan du uppgradera dig med en fyrkärnig processor, 16GB RAM-minne och 128GB lagringsutrymme för svidande 660 kronor per månad. Eller varför inte ta topplösningen för 1 528 kronor som ger dig åtta kärnor, 32GB RAM och 512GB lagring. 

Microsoft listar alla prenumerationslösningar och nivåer på sin officiella produktsida här.

Nämnvärt är att vanliga privatpersoner inte kan skaffa Windows 365 i skrivande stund. Lösningen är företagsinriktad vilket märks på integrationen med Microsoft Endpoint Manager, Visual Studio, Power BI och Dynamics 365.

Fördelen med Windows 365 är att företag snabbt kan skapa en fungerande, temporär arbetsmiljö för sin personal i väntan på exempelvis ersättningsdatorer eller när man måste arbeta externt utan tillgång till en företagsdator.

Microsoft har en genomgång av administratörsinställningarna och Windows 365 i videon här under:

Summering av artikelns innehåll:
– Endast för företagsanvändare
– Kostar mellan 226 och 1 528 kronor per månad
– Tre prenumerationsnivåer: Basic, Standard, Premium
– Något billigare om du själv har en Windows 10 Professional-licens

Microsoft har en FAQ med de vanligaste frågorna och svaren om Windows 365 på sin supportsida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.