Vindriktning – Luftkvalitetsmätare från IKEA

ikea vindriktning 2021

IKEA lanserar en liten och prisvärd luftkvalitetsmätare för hemmet och det lilla kontoret. Produkten heter Vindriktning och går att köpa direkt från IKEA för bara 99 kronor.

  • Går igång direkt när du ansluter till ström
  • Använder USB-C (kabel ingår ej)
  • Saknar stöd för smarta hem

Läs mer: IKEA säljer trådlösa bluetooth-högtalare – Eneby är här

IKEA Vindriktning visar kvalitetsnivån med ljusdioder

Det finns egentligen inget som utmärker sig på IKEA Vindriktning. Det är en liten, vit rektangel med en sladd som sticker ut på baksidan. Enkelt designad och utan några konstigheter egentligen.

Om vi inte räknar in LED-indikatorn på framsidan som indikerar kvalitetsnivån på luften där Vindriktning är placerad. Indikatorn använder tre färger – grön, gul och röd – för att visa luftkvaliteten är bra, medelmåttig eller dålig.

ikea vindriktning led indikatorer 2021
Bra, medelmåttig och dålig luftkvalitet

När luftkvaliteten är gul eller röd så kan du med fördel använda en annan prisvärd produkt för att bättra på den. Nämligen luftrenaren Förnuftig som även den tillverkas av IKEA.

Läs mer: IKEA släpper barnvakten Undvika

USB-C och inga knappar

Eftersom IKEA Vindriktning är så lite så kan den med fördel placeras i princip var som helst i hemmet.

Allt som behövs är en kabel med anslutning för USB-C samt en vanlig strömadapter med USB-port för ström.

ikea vindriktning 2021 baksida
Drivs med USB-C, men kabel ingår ej

Det finns inte ens någon knapp på IKEA Vindriktning. Enheten startar automatiskt så fort den får ström. Enklare kan det nog inte bli. Vilket kanske är varför prislappen är satt till bara 99 kronor.

En dum luftkvalitetsmätare för det dumma hemmet

Om du vill ha en enkel och prisvärd luftkvalitetsmätare utan större krav på kvalitet så är det här rätt för dig.

Vill du däremot ha mer funktionalitet, stöd för smarta hem och mätning av partiklar som är mindre än PM2,5 så får du leta vidare. Och ta fram en djupare plånbok.

IKEA Vindriktning har inte stöd för IKEA Trådfri vilket är lite begränsande, och den klarar inte att identifiera gaser vilket även det är lite synd. Men det är inte heller syftet med Vindriktning, så för sitt pris gör det inget.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.