Hur snabbt WiFi klarar Apple TV 4K? Stöds WiFi 6 & 6E?

Apple TV 4K
Li Lin, Unsplash

Om du planerar att köpa en Apple TV 4K eller kanske redan har en och vill förbättra WiFi-anslutningen – hur snabbt WiFi klarar egentligen Apples mediaspelare? Har Apple TV stöd för WiFi 5, 6 och 6E?

Svaret på de frågorna beror helt på vilken Apple TV-modell som du har ståendes hemma, alternativt planerar att köpa. Bäst WiFi-stöd och högst maximal hastighet får du med Apple TV 4K (2nd Gen), följt av gamla Apple TV 4K.

Men även om det på pappret är stor skillnad så kommer du sannolikt inte att märka någon skillnad när du strömmar dina filmer och serier.

Så snabbt WiFi klarar Apple TV 4K Gen 1

Första generationens Apple TV 4K stöder upp till WiFi 5 med en maximal hastighet på 866 Mbit/s under optimala förhållanden.

Den maximala kanalbandbredden är 80 MHz och du får två spatiala strömmar (2/MIMO) att använda.

Om du växlar ner till WiFi 4 så begränsas hastigheten snabbt till bara 300 Mbit/s med en kanalbandbredd på 40 MHz.

Med äldre WiFi b/g/n så kryper mediaspelaren fram med bara 144 Mbit/s och kanalbandbredden 20 MHz.

Så snabbt WiFi klarar Apple TV 4K Gen 2

Andra generationens Apple TV 4K sträcker sig från 144 Mbit/s precis som Gen 1, men når hela vägen upp till 1 200 Mbit/s. En skillnad i toppen på nära 40 %.

Precis som Gen 1 så klarar mediaspelaren maximalt 80 MHz och har två spatiala strömmar som bäst. En stor skillnad är att Gen 2 har stöd för WiFi 6 mot de routrar som klarar det.

De finns många fler fördelar med Gen 2 som gör den här modellen till det bättre valet.

Bland annat är prestandan bättre med en nyare processor, du har stöd för HDR-video upp till 60 fps, HDMI 2.1, eARC, Thread-stöd och andra generationens Siri Remote (bara den sista gör att Apple TV Gen 2 är det bästa valet).

Apple TV 4K
Tredje generationens Apple TV 4K har mer kraft än de flesta mobiltelefoner. Foto: Apple

Så snabbt WiFi klarar Apple TV 4K Gen 3

Tredje generationens Apple TV 4K, eller bara 2022 års modell som vi kan kalla den, klarar dubbelt så hög hastighet med sin WiFi-anslutning som föregående modell. Tack vare stödet för WiFi 6E och den ökade bandbredden så klarar mediaspelaren skyhöga 2 400 Mbit/s. En skillnad på 100 % mot Gen 2 och 177 % snabbare än Gen 1.

Betyder det att du ser filmer och serier i dubbel hastighet? Nej, så klart inte. Vad det betyder är att din mediaspelare har utrymmet till att strömma högupplöst film utan att det hackar eller krånglar även om signalstyrkan försämras. Du har inga andra fördelar med den ökade bandbredden, och WiFi 6E kommer endast till sin fulla rätt med ett hemnätverk vars router stöder den nyare WiFi-tekniken.

Lästips: 8 saker du måste veta om Google Nest WiFi Pro

Vad är skillnaden i bildkvalitet?

För att strömma högupplöst film på internet så krävs ungefär 25 Mbit/s. Det är den rekommenderade hastigheten från Netflix när du vill se deras filmer och serier i 4K. Vissa tjänster har något högre respektive lite lägre krav för samma upplösning.

Om du har bra signalstyrka till din router så får du exakt samma bildkvalitet oavsett om du använder Apple TV 4K Gen 1 med WiFi 5 eller Gen 2 med WiFi 6.

Det är alltså ingen skillnad om du har en anslutning mot routern på 866 Mbit/s eller 1 200 Mbit/s. Faktum är att även 300 Mbit/s med WiFi 4 ger bra bildkvalitet i 4K-upplösning utan att du bör se buffrande data eller lägre bitrate.

Google Nest WiFi Pro
Google Nest WiFi Pro är en WiFi 6E-kapabel meshlösning som fungerar utmärkt med nya Apple TV 4K (2022).

Så väljer du rätt router för din Apple TV

Det viktigaste du måste tänka på är helheten och inte bara dina mediaspelare. Vilka andra prylar har du i hemmet som använder WiFi och vad kommer du att köpa inom de närmaste månaderna som använder senaste WiFi 6 eller 6E?

Har du redan en bra router som klarar WiFi 5 och inte upplever några problem med din Apple TV så rekommenderar vi INTE att du byter till en nyare med WiFi 6 eller 6E. Vårt råd är istället att du avvaktar tills WiFi 7 kommer.

Det finns ingen anledning att byta WiFi-router i onödan.

Om du står i valet just nu till att skaffa en ny router så rekommenderar vi dessa modeller:

Om du föredrar nätverkskabel till din Apple TV

Både Apple TV 4K Gen 1 och Gen 2 har en fast, inbyggd ethernetport som klarar hastigheter upp till 1 000 Mbit/s.

Om du skaffar en tredje generationens Apple TV 4K så får du se upp, för det är bara den dyrare 128 GB-varianten som har ethernetport. Den andra är helt låst till WiFi!

Du kan alltså ansluta en nätverkskabel av typen Cat 5e, Cat 6 eller Cat 6a och åtnjuta full hastighet mot routern – till skillnad från WiFi som kan svänga kraftig i signalstyrka och hastighet.

En bra router som är rätt inställd samtidigt som din Apple TV står hyggligt nära för en bra signal kommer troligtvis inte krångla, men om du upplever problem så föreslår vi att du byter till ethernetkabel.

Här är allt du måste veta om att använda Apple TV utan WiFi.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.