Hundratals miljoner datorer med Windows 7 blir sårbara den 31 januari 2020

Windows 7 logo
Windows 7 logo

Visste du att Windows 7 fortfarande används i hundratals miljoner datorer världen över? Operativsystemet har mängder av lojala användare som vägrar överge trotjänaren, trots att Windows 10 erbjuder en hel del fördelar.

Det finns många anledningar till varför Windows 7 fortsätter existera på miljontals datorer, och varför dess användare hårdnackat vägrar uppgradera till Windows 10. Trots att uppgraderingen fortfarande kan göras helt kostnadsfritt.

Några av anledningarna är att Windows 7 inte delar lika mycket användardata med Microsoft, att många tycker Windows 7 är mer logiskt designad och så klart vanan. Att byta till något nytt är skrämmande för många som har fungerande system som kanske inte har krånglat på flera år.

Och det är nog många fler än du kanske initialt tänkt dig som fortsätter använda Windows 7.

Om vi ska tro siffror från webbsajten Computer World finns Windows 7 på 29,7 procent av alla Windows-datorer idag. Det är extrema 446 miljoner datorer och merparten kommer sannolikt inte uppgradera före den 31 januari när stödet hos Microsoft försvinner.

Om du tycker att 446 miljoner datorer låter lite väl mycket (och kanske inte sannolikt) så kan Zdnet ha en mer trovärdig siffra. Den webbsajten menar istället att antalet stannar på betydligt lägre 200 miljoner datorer.

Oavsett vem som har mest rätt så är det en alltför hög skara användare. Det betyder att upp till 446 miljoner användare i ett svep förlorar allt skydd och säkerhet den 31 januari, och om hackare hittar allvarliga sårbarheter i Windows 7 kan det bli mycket kostsamt för många privatpersoner och företag.

Om du fortfarande använder Windows 7 är det mer än hög tid att uppgradera till Windows 7. Det är fortfarande möjligt att göra det kostnadsfritt och du kan läsa mer om hur man gör här.

Kör du Windows 7 eller Windows 10 på din dator? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.