Microsoft kan börja visa reklam för Office 365 i Wordpad

windows 10 wordpad office365 reklam

Microsoft provar att visa reklam för Office 365 i Wordpad. Det avslöjade nyligen utvecklaren Rafael Rivera som upptäckte ett litet meddelande för Office-tjänsten på en gul remsa precis under verktygsfältet i appen.

Den lilla reklamremsan finns idag bara i Windows 10 Insider Build 19546, och visas bara om man aktiverar en dold funktion kallad 23834136.


Det är knappast reklam som kommer att irritera någon. Det handlar om ett litet textmeddelande med en knapp på en gul remsa. Du kan välja att klicka ”Open Office” eller på ett kryss för att stänga meddelandet.

Sex olika meddelanden som vi känner till provas av Microsoft. Budskapet är i stort detsamma om att användaren bör prova Office 365 istället, men innehållet skiljer sig lite åt:

  • Try Word online for free.
  • Try Word for free online.
  • Try Word, Excel, and Powerpoint free online.
  • Use Word for free online.
  • Use Word, Excel, and PowerPoint for free online.
  • Try Office for free online.

Sex olika sätt att skriva samma sak på låter som ett så kallat A/B-test där olika användare får olika meddelanden. Därefter kollar Microsoft hur många som klickat på respektive meddelande och kan därmed se vilken som fungerat bäst.

Slutmålet är så klart att locka fler till gratisversionen av Office 365 och därefter omvandla gratisanvändarna till betalande prenumeranter på Office-tjänsten.

Det här är inte första gången som Microsoft försöker sig på reklam i sina egna appar. I november 2018 började Outlook Mail-appen helt plötsligt visa reklam för alla som inte var Office 365-prenumeranter.

Och det är inte sannolikt att reklamen i Wordpad någonsin kommer visas. Jämförelsevis få nyttjar Wordpad på Windows 10 och det finns betydligt effektivare sätt att locka användare istället för att gå via en irriterande och sannolikt ineffektiv reklamruta i en sällan använd app.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.