Google har presenterat nya Nest Hub (2021) med sömnmätning och geststyrning

google nest hub 2021 second gen 1

Google har lanserat nya generationens Nest Hub med sömnmätning, bättre högtalare och geststyrning. Den nya modellen kostar 99 USD och finns i fyra olika färger.

Utseendemässigt så skiljer sig inte nya och gamla Nest Hub speciellt mycket. Faktum är att de är nära visuellt identiska med samma 7-tumsskärm och högtalare med tygbeklädnad.

Lästips: Stöd för Apple Music med Google Nest Audio, Nest Mini och Nest Hub

På insidan sitter däremot en hel mängd välkomna förbättringar. Bland annat en Soli-sensor för rörelsedetektering, en kraftfullare högtalare och en extra mikrofon för ljudupptagning.

google nest hub fargalternativ front 1 2021

Nya Nest Hub mäter din sömn med Soli-teknik

Soli-sensorn introducerades med mobiltelefonen Pixel 4 och med den kan du både vifta bort larm framför Nest Hub och få en praktisk sömnmätning.

Sömnmätningen görs genom att Nest Hub identifierar både dina rörelser i sängen och spelar in bland annat snarkningar och vanlig andning. Förutsatt att du har din smartskärm bredvid sängen vill säga.

All rå rörelsedata och ljudinspelningarna stannar på din Nest Hub och skickas aldrig till Google. Ett snyggt drag som ska göra Nest Hub mer integritetsvänlig, vilket också är varför den inte har en kamera som Nest Hub Max har.

google nest hub 2021 second gen 2 somnmatning
All sömndata ser du på din Nest Hub och via Google Fit i mobilen.

Tänk på att man inte bör vara fler än en i sängen och Google lyfter även fram att hund i sängen stör Soli-sensorn så att mätningarna kan bli fel.

Du kan se alla sömnmätningar direkt på din Nest Hub eller via Google Fit i mobiltelefonen.

Geststyrning och snabbare processor

En fördel med Soli-sensorn är att den kan användas för geststyrning. Det betyder att du inte längre behöver trycka på skärmen eller säga ”Hey Google” varje gång du stänger av väckarklockan eller timern.

Lästips: Netflix fungerar på Nest Hub & Nest Hub Max

En anna förbättring i nya Nest Hub är att processorn har blivit kraftfullare för att klara alla nya funktioner och mätningar. Det gör att Nest Hub har blivit kvickare i menyerna och därmed ger en trevligare användarupplevelse överlag.

Dessutom kan Nest Hub lära sig vilka kommandon du använder som mest och snabba upp identifieringen av dessa, vilket ytterligare snabbare upp användningen. Även det här sker helt lokalt på din smartskärm.

Vidare säger Google att nya Nest Hub har stöd för funktionen Thread som gör att smartskärmen kan fungera som en hubb åt andra kompatibla Thread-prylar. Det här är dock en funktion som inte är aktiverad från start; den måste aktiveras via en uppdatering i framtiden.

Om du ändå vill använda röststyrning så finns en extra mikrofon (totalt tre) som hjälper med ljudupptagningen. Perfekt när du ropar från ett annat rum och hoppas att Google Assistant plockar upp dina kommandon.

Större och kraftfullare högtalare i Nest Hub

Nya Nest Hub har en mycket kraftfullare högtalare med 50 procent bättre basåtergivning. Rent fysiskt har högtalaren ökat i storlek och mäter nu 43,5 millimeter i diameter. Och målet här är att adressera den kanske skarpaste kritiken mot första generationens Nest Hub, vilket är ljudkvaliteten.

Det finns fyra olika färger att välja mellan – Chalk, Charcoal, Sand och Mist – och nya Nest Hub kostar runt 99 USD, eller cirka 1 100 kronor inklusive moms. Den 30 mars släpps modellen på amerikanska marknaden. Det är oklart exakt när den når svenska butiker.

Lästips: Problem med inget ljud till Google Nest Hub & Hub Max

FAQ

När släpps nya Nest Hub 2021?

Den 30 mars 2021 släpps nya Nest Hub på den amerikanska marknaden. Det är oklart när modellen når svenska butiker.

Hur mycket kostar nya Nest Hub (2021)?

Rekommenderat cirkapris hos Google är 99 USD, eller runt 1 100 kronor inklusive moms.

Har nya Nest Hub (2021) inbyggd kamera?

Nej, nya modellen saknar inbyggd kamera, precis som första generationens modell.

Vilka färger har Nest Hub (2021)?

Färgalternativen är Chalk, Charcoal, Sand och Mist.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.