Vanligt med spam på FaceTime – våg av oönskade samtal

Apple har ingen lösning på FaceTime-spam

apple facetime logo 2020

Okända personer som ringer sent på natten via FaceTime. Känns det bekant? Du är inte ensam om att få dessa samtal – det är många som rapporterar om spamsamtalen, och de är svåra att stoppa.

I vissa fall handlar det om ett tjugotal samtal samma natt för en del användare. Och det finns inget bra sätt att stoppa samtalen. Den som blockerar ett nummer blir snabbt uppringd av ett nytt.

Lästips: FaceTime stöder upp till 1080p med IOS 14.2 och senare

Det går att blockera nummer för nummer, men när man får 20-30 samtal kort efter varandra blir det svårt att hänga med. Och inte minst väldigt irriterande. Det går nämligen inte att blockera FaceTime från okända uppringare.

De som ringer spamsamtalen har upplysningsvis ringt upp till 31 personer samtidigt.

“I got my first facetime spam starting 4 days ago. It has been non-stop, over 300 numbers blocked so far. My 3 year old daughter has been accidentally answering them and going on video without a t-shirt on.” – skriver en användare på Apples officiella forum

Och det är en stor del av problematiken. När en samtalsmottagare ringer tillbaka efter ett missat samtal så är det inte ett nummer som får samtalet, utan alla som är med i gruppsamtalet.

Det enda sättet att gå runt problemet med spamsamtalen är att stänga av FaceTime helt.

Just nu finns mängder av trådar på Apples officiella forum där problemet med FaceTime-samtalen beskrivs. Och det verkar som att Apple är långt ifrån en lösning. Den som drabbas riskerar att få stå ut med otyget i flera månader i värsta fall.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.