Facebook Gaming i mobilen – strömma dina eller andra spelsessioner online

sony playstation 4 controller unsplash
Bildkälla: Unsplash © alexxsvch

Facebook Gaming är en ny app för att både titta och strömma spel i mobiltelefonen. Det rapporterar webbsajten The New York Times som även skriver att appen egentligen planerats för lansering i juni.

Facebook Gaming är en app som på allvar ska möta konkurrenter som Twitch och YouTube inom spelstreaming.

Den globala gamingmarknaden har ett marknadsvärde på 160 miljarder dollar totalt. Det öppnar för potential kring strömmade videor från spelsessioner, och Facebook tänker inte sitta overksam när andra tar stora delar av den kakan inom sina plattformar.

Facebook Gaming är egentligen ingen större nyhet eftersom det är en tjänst som levt inom Facebook-sajten i webbläsaren länge. Så länge att Facebook Gaming faktiskt är den tredje största källan för spelstreaming bakom Twitch och YouTube idag.

Med sin nya app vill Facebook att tjänsten ska bli ännu större och kanske även rivaliser konkurrenterna så pass att Facebook Gaming kliver högre på pallplatsen.


facebook gaming app android ios
Bildkälla: The New York Times

I sin första, initiala version så kommer Facebook Gaming i mobiltelefonen inte att innehålla någon reklam (men räkna med att det kommer förr eller senare). För att tjäna pengar krävs att spelarna som strömmar sina videor i appen får donationer från de som tittar.

Facebook Gaming-appen var egentligen tänkt att släppas under juni månad. På grund av hela krisen runt covid-19 så valde Facebook att tidigarelägga sin lansering. Så här säger Fidji Simo, ansvarig för Gaming-appen på Facebook till The New York Times.

Det har blivit en prioritet för oss att investera i gaming eftersom vi ser gaming som en form av underhållning som verkligen sammanför människor.

Fidji Simo säger också att gaming inte är en passiv form av underhållning, utan interaktiv sådan som enagerar och kopplar ihop människor. Simo avslöjar också att Facebook snabbat upp utvecklingen av fler gamingrelaterade saker – bland annat en tournament-funktion av ännu okänt slag.

En stor fördel med Facebook Gaming – på webbsajten – är att tjänsten lever inuti det ekosystem som vi redan använder dagligen. Utan en extra app. Med Facebook Gaming-appen blir hindret betydligt större, men med de 2,5 miljarder månatliga användarna som Facebook har lär många ändå hitta till den.

Facebook har sagt att fler än 700 miljoner av de 2,5 milkarder månatliga användarna redan är engagerad i gaming på något vis med plattformen.

Facebook Gaming – ladda ner här

  • Android – Google Play Store
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.