Opera GX – webbläsare för gamers & resurssnåla surfare

opera gx twitch

Opera GX är en ny webbläsare med funktioner för att begränsa hur mycket resurser appen använder. Mer specifikt mängden processorkraft och RAM-minne som webbläsaren kan nyttja.


Opera GX är framtagen för att användarna ska kunna surfa som vanligt, utan att webbläsaren tar för mycket resurser från exempelvis spel eller fotoredigeringsprogram.

Sätt en begränsning – exempelvis på 40 procent processorkraft och 4 GB RAM-minne – och Opera GX håller sig under dessa värden.

opera gx limiter

Hela gränssnittet är designat med gamers i åtanke. Både det visuella och de inbyggda ljudeffekterna för tankarna till spel, inte minst med de exklusiva bakgrundsbilder som medföljer.

Det finns inbyggt stöd för Razer Chroma (styr belysning på dina Razer Chroma-kompatibla tillbehör) och Twitch-integration.


Vidare finns snabbåtkomst till tjänster som Discord, Reddit och YouTube direkt via Speed Dial-menyn. Och slutligen finns GX Corner som är en nyhetshubb för gamingnyheter, erbjudanden och annan information.

Opera GX är i grunden den vanliga versionen av webbläsaren Opera. Allt som du kan göra i vanliga versionen kan även göras i Opera GX.

Kommande nyheter som utvecklaren bekräftat för framtiden är möjligheten att spela videor i ett litet fönster som flyter ovanpå ditt spel. På så vis kan du se tutorials och andra guider utan att behöva växla mellan spel och webbläsare i onödan.

I skrivande stund finns en förhandsversion av Opera GX att ladda ner för Windows. Den färdiga versionen kommer att släppas senare under 2019.