Teknikprylar som tänjer på gränserna från CES Las Vegas 2019

Häftigare, kraftfullare, snyggare samt överflödigare. Men alla vill ha! Teknikprylar skapar uppfattningar hur man än vrider och vänder på det. Året inleddes med teknikmässan CES i Las Vegas, som besöktes av hundraåttiotusen – för att se det allra senaste. Det fick de av över 4 400 olika företag som presenterade sina innovationer. Det mobila nätet 5G är på gång på allvar och högupplösta TV-skärmar i 8K fick allas munnar att vattna.

Moderna eldrivna suvar från Mercedes och Audi som planeras att massproduceras tar upp kampen i branschen. Det fanns över tio olika biltillverkare på plats i Las Vegas, som blivit en av bilbranschens hetaste mässor. Artificiell Intelligens och röststyrda prylar var andra områden som skapade debatt och där det går att förvänta sig en hel del nyheter även på CES 2020.

las vegas unsplash
Source: Unsplash

5G har lanserats på allvar – än saknas det bredd på produkterna

Trots att 5G nätet nyligen tagits i bruk på allvar var det få produkter representerade på mässan, som såg besökare från hundrafemtio länder under de fyra dagar som den pågick. Snabbare nät betyder kraftfulla produkter och ökade möjligheter. Nya prylar såsom fordon som driver sig själva, smarta produkter och automatiserade processer i industrier är några exempel.

Det nya nätet förväntas att vara i full rullning under nästa år och har bland annat skapat heta strider mellan KINA och USA, där Sverige blivit inblandat. Det är inget tvivel på att prylar intresserar. TV-apparater, klockor, mobiltelefoner, ultratunna laptops och bilar som kör sig själva väcker habegär. Det märks att teknik är ett ämne som engagerar om man granskar utbudet hos Mr Green, som kört en populär Prylfeber i sin Club Royal, där heta teknikprylar lottades ut. Klubben har gett ut resor till Las Vegas där CES årligen går av stapeln, bra chans att ta del av de senaste nyheterna live med andra ord.

Röststyrda assistenter och bilar som kör sig själva

De nya koncepten från bilmarknaden sticker ut. Flygande bilar sågs från bland annat Toyota och nya förmågorna NFC, som inte går att köpa, men eldrivna sådana är en annan femma. Nissan lanserade en ny variant av Leaf och från övriga märken sågs kvalitativa satsningar. Det är inte bara bilar som berörs bland mässans fordon. Bosch lanserade sin nya självstyrande transportpodd och från Hyundai sågs en annorlunda skapelse med ben som kan klättra.Virtuella röststyrda assistenter var en het nyhet förra året och den trenden har minst sagt hållit i sig i år. Alexa från Amazon gör succé och Google Assistent har fått stort utrymme i deras monter. Smarta hem är här för att stanna. Allt från kaffe, belysning till uppvärmning av badvatten kan numer skötas med hjälp utav rösten och en trend att hålla utkik efter under kommande år.

amazon alexa books unsplash
Source: Unsplash

Högupplösta TV- apparater i 8K och

Just nu är det maximalt 4K upplösning som gäller. Arbetet är i full gång med 8K (8 000 pixlar) och även om det lär dröja ett ganska bra tag innan de finns i butik. För att bli synbar skillnad behöver det vara stora skärmar. På årets Consumer Electronics Show visade bland annat Sony, LG och Samsung upp skärmar med upplösningen. Men det kostar.

En 8K TV från Samsung kostar runt 50 000 kronor och deras senaste åttiotvåtums QLED går på det dubbla. Med tanke på att film och programutbudet är minst sagt begränsat innebär det få reella användningsområden för den vardagliga konsumenten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.